Calatori germani prin Ardeal

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Intre Mrtiile lui Engel se afla astfel o "Vollstandige Handschrifi Siebenbiirgen", care infatiseaza starile de dupa 1765. Se arata sub ra comercial o suma de lucruri interesante: vinul, acuma oprit, se aduce, porcii "si alte vite", prin pasul Buzaului1, pe unde. ar fi intrat, crede s rul sas, la 1543, Petru Rares, desi, ceea ce el uita, acest voevod sta] Moldova. Prin Oituz trec insa, nu numai m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori germani prin Ardeal

Intre Mrtiile lui Engel se afla astfel o "Vollstandige Handschrifi Siebenbiirgen", care infatiseaza starile de dupa 1765. Se arata sub ra comercial o suma de lucruri interesante: vinul, acuma oprit, se aduce, porcii "si alte vite", prin pasul Buzaului1, pe unde. ar fi intrat, crede s rul sas, la 1543, Petru Rares, desi, ceea ce el uita, acest voevod sta] Moldova. Prin Oituz trec insa, nu numai marfurile aduse pentru mold de negustorii sasi din Brasov si de armenii din Giurgiu-Sin-Miclaus, 1 se adauga cele douazeci si cinci de familii armenesti din Szep-Viz, ci s: banii ardeleni cari merg sa-si pasuneze turmele in vaile terii vecine2.

Nej se face adesea prin schimbul produselor intre ele3. In ce priveste rolul rj nilor ardeleni, el se reduce la carausia celor din Gohalm: toamna-i afla c "in toate partile Ardealului".
Sincera si dreapta e judecarea situatiei nenorocite a ardelenilor, verbal aceste rinduri de aspra si meritata critica: "In general teranul s sau iobagul ardelean e, in ce priveste starea lui, cel mai nenorocit ter. se poate afla oriunde pe lume... E un adevarat sclav al domnului sau4...

1 Wird mit andern Waaren sehr selten besuchet; ms. geogr. 24 ("foidr 24 szam'j Muzeul National de la Budapesta. aDie Cronstadter Kaufleute und Armenier von Szent-Miklos fuhren ihren mei Handl mit der Moldau durch diesen Weg, und viele Vieh-Hirten, welche auf dem mol| ischen Gebtirg Weide suchen mussen, gebrauchen ihn (ibid). Se istoveasca (schmachten) ca o vita... impovararea si apasarea acestor din partea domnilor lor sint nesfirsite si escesele savirsite contra lor, •ezut". Si se enumera: datoria de a duce dijma la locul unde se afla il pamintului, cale de sese, opt si mai multe zile, atribuirea catre ace-Lpin a tot ce lazuieste, ce adauge la cultura sateanul rob -- pe cind cipate aceasta raminea proprietatea lui -- etc.

Pentru cea mai mica gre-ietul om e aruncat in temnita, "care e o gaura rea, intunecata, afla-upt pamint". in zadar s-a reglementat de guvernul imparatesc la 1769 entul iobagilor romani si unguri. "Cu toate acestea, mai ales in ce b aducerea serviciilor clacii si deosebite alte vexatii, escesele sint foarte Teranimea fuge cu gramada in Tara Romaneasca si in Moldova. Descriere sumara a Marelui-Principat al Ardealului din acelasi secol II-lea prezinta pe romani ca "ramasita si posteritatea vechilor colonii i si formeaza partea cea mai tare si cea mai insemnata din locuitorii jlui"1. Autorul anonim stie ca limba lor samana cu latina si italiana; 1 si mincarea lor, mai ales mamaliga, imbracamintea, multe obiceiuri i la italieni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.