Calatori englezi - Porter si Boscovich

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Casa de Lorena si vorbeste frantuzeste, explicind ca pilaful Iui de orz i e ca acel din Franta --, se trece prin doua sate musulmane din Bugei pentru a se ajunge la Ismail, cu locuitori turci, cari-i dau casa buna, pi] buna, si bun vin. Si primirea la Tulcea-i place, si semnaleaza "vechiul cast parasit". Babadagul e un "mare oras", intr-o vale "foarte roditoare", si ai ar fi fost Tomi[!] a lui Ovi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori englezi - Porter si Boscovich

Casa de Lorena si vorbeste frantuzeste, explicind ca pilaful Iui de orz i e ca acel din Franta --, se trece prin doua sate musulmane din Bugei pentru a se ajunge la Ismail, cu locuitori turci, cari-i dau casa buna, pi] buna, si bun vin. Si primirea la Tulcea-i place, si semnaleaza "vechiul cast parasit". Babadagul e un "mare oras", intr-o vale "foarte roditoare", si ai ar fi fost Tomi[!] a lui Ovidiu. Urmeaza pe la "Kaybaly", "Dauna-Ke (Dunachioiu?), Cobadin, Bazargic, "locuita de turci, greci si bulgari", pent: a intra in Bulgaria.

La intors apoi, pe la Galati, Ghica-i da iarasi o buna intimpinare, suita-1 conduce pina la hotarul terii. Tot pe la Soroca se face trecere Venim acum la ceea ce nu spun izvoarele, adeca la incercarea de cara terizare a acestei intii perioade din stapinirea fanariota in terile noasti. Epoca fanariota inseamna ea oare un singur lucru, care se mentine i la 1709 pina la 1821, o suta de ani si mai bine, sau, in epoca aceasta pastri du-se obiceiul de a se aseza pe tronul terilor noastre printi greci sau grei zati, unii pe jumatate grecizati numai, cari veneau din Constantinopol, d Fanar, dupa ce fusesera functionari otomani, mari dragomani, sau dragoms ai flotei mai pe urma, cu tot elementul comun, totusi sint deosebiri hota:

te de fixat intre mai multe faze ale asa-numitei epoce fanariote? Cred ca de sebirile sint destul de insemnate pentru a se putea fixa aceste faze. Si s-putea stabili trei, pe care le vom cerceta pe rind.
In cea dintii avem fanariotismul de traditie romaneasca. Ea merge pii dincolo de jumatatea secolului al XVIII-lea, mai precis pina la noul razb dintre rusi si turci, inceput in 1768. A doua se osebeste supt foarte multe raporturi de aceasta. intr-insa ap elementele apusene care influenteaza si asupra noastra si asupra fanariotii insii.

Coloritul nu mai este oriental, ci occidental; ideile filozofice din Ap stapinesc toata clasa conducatoare de la noi si prin reformele pe care le dete mina influenteaza si asupra vietii claselor inferioare. Am putea numi aceas epoca: a fanariotismului filozofic, si nu in intelesul filozofiei de catedra si carti, ci in acela, special, al "filozofiei" din secolul al XVIII-lea, adeca al rati nalismului politic, care crede ca societatile sint ca un ceasornic si oamer politici trebuie sa aiba numai mestesugul, sigur, de a le face sa mearga inain sau sa ramina in urma.

Pe urma a venit a treia faza, care duce de la 1774, de la pacea d Chiuciuc-Cainargi, pina la 1812. O scurta, dar foarte importanta faza a fan riotismului, care este fanariotismul national grecesc, cu spirit de renova elenica, cu scoli in acest sens, cu lecturi insufletite de spiritul cel nou si rezultatele la care se ajunge totdeauna in asemenea cazuri: la reactiunea intr gii societati romanesti, care admitea pe fanarioti ca domni cari sa faca Iasi si Bucuresti pe "filozofii francezi", dar nu pe grecii cu program nati nai grecesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.