Calatori dupa 1821

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Apoi tulburarile care izbucAZnisera in Moldova de sus pentru a raspinge silnicia eterista. Si, in sfirsit, pe cind boierii cei mari, batrini, se aratau indignati, ca Alecu Beldiman in "Jalnica tragodie" a lui, ca-i tulbura revolutionarii in huzurul lor si-i pun pe drumurile de strainatate ale pribegiei prin Bucovina si Basarabia, pentru molAZdoveni, pe la Sibiiu si Brasov, pentru munteni cu totii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori dupa 1821

Apoi tulburarile care izbucAZnisera in Moldova de sus pentru a raspinge silnicia eterista. Si, in sfirsit, pe cind boierii cei mari, batrini, se aratau indignati, ca Alecu Beldiman in "Jalnica tragodie" a lui, ca-i tulbura revolutionarii in huzurul lor si-i pun pe drumurile de strainatate ale pribegiei prin Bucovina si Basarabia, pentru molAZdoveni, pe la Sibiiu si Brasov, pentru munteni cu totii saraciti si supusi, fara nici o consideratie pentru persoana lor, la un alt regim decit al obisnuintei lor, alta boierime, mai noua, mai tinara, mai indrazneata, se gindea sa intrebuinteze evenimentele neasteptate pentru a crea o noua situatie patriei lor.

Astfel, pe cind cei dintii visau de o republica aristocratica, avind doar un "bas-boier" in frunte, ceilalti doreau ordine constitutionala ca in Apus: domn din tara si voit de tara prin boierii ei, un "senat" care sa-1 sfatuiasca, o administratie cu ierarhie si impartire de roluri si despartirea dupa ideile engleze, adoptate de francezii de la 1789, a celor trei puteri. Si un partid si altul se adresau catre Poarta, si intimplarea facu sa razbata numai cererea acestor din urma, "carAZvunari" sau carbonari, care a si fost primita. Arzului lor i se datoreste domnia paminteana in Moldova si, ca o consecinta neaparata, si in principatul muntean.

Odata ce se atinse acest rezultat, invingatorii isi dadura toate silintele ca sa ajunga la indeplinirea integrala a programului lor. In 1822 ca si pe urma, cu ocazia plecarii trupelor turcesti, dupa. cererea rusilor, din Principate, si a garantiilor ce se cereau pentru aceasta de la Gonstantinopol, ei elaborara puncte de constitutie care nu putura fi admise si din cauza statornicei impotriAZviri a puterii protectoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.