Calan

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Orasul Calan situat la o altitudine medie de 230 metri pe valea raului Strei este inconjurat de dealuri relative joase -doar Magura atinge 590 m si are o larga perspectiva: spre est se vad Muntii Sebesului ,spre vest comuna Ghelari,spre sud intreg masivul Retezat,spre nord Muntii Metaliferi.

Orasul Calan este asezat in vecinatatea muntilor Poiana Rusca, munti cu altitudinea sub 1[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calan

Orasul Calan situat la o altitudine medie de 230 metri pe valea raului Strei este inconjurat de dealuri relative joase -doar Magura atinge 590 m si are o larga perspectiva: spre est se vad Muntii Sebesului ,spre vest comuna Ghelari,spre sud intreg masivul Retezat,spre nord Muntii Metaliferi.

Orasul Calan este asezat in vecinatatea muntilor Poiana Rusca, munti cu altitudinea sub 1.400 m, dar masivi, sub forma unui scut alcatuit din sisturi cristaline, impletite cu roci vulcanice si calcare, cu un relief etajat, rauri dispuse radiar, vai adanci cu caracter epigenetic rezultand sectoare de chei (Cernei, Runcului, Sohodolului), in care vaile contrasteaza cu culmile netede pe care s-au dezvoltat asezarile padurenilor, iar pe formatiunile calcaroase din Nord si din Est s-au dezvoltat pesteri (Nandru), iar pe rocile vulcanice maguri. Localitatea reprezinta o mare oportunitate de dezvoltare a bazei turismului montan, avand acces pe drumuri modernizate spre fiecare din statiunile montane inconjuratoare, unde se pot practica toate sporturile montane (alpinism, ski etc.).

Relieful este reprezentat prin dealuri si glacisuri piemontane, cu altitudini de 300 - 400 m, la care se adauga Valea Cernei cu lunci largi si trasee bine exprimate. Tinutul capitalei regatului dac, cu asezarile si fortificatiile sale, se afla situat pe versantul nordic al Carpatilor Meridionali, in aripa de vest a Muntilor Sureanului, unde vestigiile dacice sunt raspandite pe aproximativ 200 km2. Zona aceasta mai restransa, care abunda in urme arheologice, poarta in literatura arheologica numele de Muntii Orastiei.

Principala sa caracteristica este determinata de relieful inalt, cu varfuri de peste 1900 m, de unde inaltimile coboara in trepte spre est, sud, vest si nord. Chiar cele mai inalte varfuri sunt aplatizate, iar culmile care se desprind din zona alpina sunt prelungi, cu spinari late si pante domoale. Numeroase sunt izvoarele, majoritatea ivite la limita inferioara a zonei alpine si toate alimenteaza principalele cursuri de apa care despica Muntii Sureanului pentru a spori debitul Jiului si mai ales al Muresului.

Marea majoritate a asezarilor si a fortificatiilor dacice se insiruie de o parte si de alta a Apei Orasului, afluent de stanga al Muresului, iar Sarmizegetusa Regia se afla langa si in dreapta obarsiei raului.Muntilor Sureanului le este caracteristic climatul montan cu zonele sale etajate, a muntilor inalti si mijlocii, ceea ce explica numarul mare al zilelor de inghet si persistenta zapezii pe, sol de la peste trei pana la doua luni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.