Caius Valerius Catullus

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Liceu

Dar relatii stranse a avut cu intregul grup de scriitori care-si orientau operele literare dupa modelul poeziei alexandrine si purtau numele colectiv de "poetii noi", in frunte cu P. Valerius Cato, si care preAZferau genurilor clasice mari poemele scurte numite epyllia (epyllion) cu subiecte mitologice (si unele istorice nationale); in locul satirei dezvoltate, epigrama, iar in locul discursurilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caius Valerius Catullus

Dar relatii stranse a avut cu intregul grup de scriitori care-si orientau operele literare dupa modelul poeziei alexandrine si purtau numele colectiv de "poetii noi", in frunte cu P. Valerius Cato, si care preAZferau genurilor clasice mari poemele scurte numite epyllia (epyllion) cu subiecte mitologice (si unele istorice nationale); in locul satirei dezvoltate, epigrama, iar in locul discursurilor ample si impodobite cu elemente literare si artistice, cuvantari scurte, lipsite de figuri stilistice, dupa exemplul atic (de aceea se numeau neoatici, precum in poezie "poetae novi").

Din punct de vedere literar, ceilalti, in afara de Catullus, au scris o serie de lucrari: P. Valerius Cato:poemele -- Lydia, Diana; Caius Licinius Calvus: poemul Io; Helvius Cinna: poemul Zmyrna; Furius Biba-culus: Razboiul gallic; Hostius: Razboiul Istriei (Bellum histricum); P. Teraitius Varro din Atax: Razboiul cu Sequanii (Bellum Sequanicum).

Din viata lui Catullus, istoria literara a retinut trei evenimente mai deosebite: relatiile sale de dragoste cu femeia pe care a cantat-o, in poeziile sale, sub numele de Lesbia (numele ei adevarat: Clodia, sora tribunului P. Clodius Pulcher si sotia lui Quintus Metellus); pierderea unui frate iubit la Troada, pe cand se afla in aceasta regiune; la mormantul acestuia a facut un popas fiind intr o campanie impreuna cu Memmius, pretorul Bithyniei; impacarea cu Caesar, caruia-i sint adresate unele epigrame usturatoare.

Opera lui Catullus prezinta o importanta recunoscuta de toti criticii si istoricii literari atat prin continutul si forma ei, cat si prin faptul ca este singura care ne-a parvenit din grupul "poetilor noi", pentru a putea aprecia caracteristicile acestui gen de poezie. Opera lui Catullus se imparte in doua mari capitole:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.