Caius Iulius Caesar - militar, om politic sau simplu cetatean

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

"Sub consulatul meu -a spus Caesar - Ariovistus a cautat cu cea mai mare ravna prietenia poporului roman; de ce sa va inchipuiti ca va renunta cu atata nesocotinta la datoria lui? Eu sunt convins ca, atunci cand va cunoaste cererile mele si va vedea cat sunt de drepte, nu va respinge nici bunavointa mea, nici pe cea a poporului roman. Sa spunem ca, impins de furie si de nebunie , ar incepe razboiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caius Iulius Caesar - militar, om politic sau simplu cetatean

"Sub consulatul meu -a spus Caesar - Ariovistus a cautat cu cea mai mare ravna prietenia poporului roman; de ce sa va inchipuiti ca va renunta cu atata nesocotinta la datoria lui? Eu sunt convins ca, atunci cand va cunoaste cererile mele si va vedea cat sunt de drepte, nu va respinge nici bunavointa mea, nici pe cea a poporului roman. Sa spunem ca, impins de furie si de nebunie , ar incepe razboiul. De ce sa va temeti? De ce sa pierdeti nadejdea in vitejia voastra si in prudenta mea?

Cu acesti dusmani am mai avut de-a face o data, pe vremea parintilor nostri, cand, in urma victoriei lui C. Marius asupra cimbrilor si a teutonilor, armata romana a dobandit o glorie tot atat de mare ca si a comandantul ei. Cu acelasi dusman am mai avut de-a face mai curand in Italia, in timpul rascoalei sclavilor, care, oricum erau ajutati de experienta si de disciplina pe care o deprinsesera de la noi.
Din aceste exemple se poate vedea ce mare lucru este siguranta de sine, de vreme ce niste oameni de care ne-am temut fara motiv catva timp, atunci cand erau prost inarmati, au fost invinsi dupa aceea, cu toate ca erau bine inarmati si fusesera la inceput invingatori.

In sfarsit, germanii sunt tot aceiasi oameni cu care helvetii s-au masurat adesea, nu numai pe teritoriul lor, ci chiar si pe teritoriul si pe care aproape intotdeauna i-au invins; totusi, helvetii nu au putut rezista trupelor noastre. Aceia dintre voi care s-au lasat impresionati de infrangerea si de fuga gallilor ar putea sa descopere cauzele infrangerii daca ar sta sa se gandeasca. Ei ar vedea ca Ariovistus, care timp de mai multe luni a stat inchis in tabara in mijlocul mlastinilor, fara sa se expuna atacurilor, I-a atacat pe neasteptate pe galli, care obositi de durata prea mare a razboiului, isi pierdusera speranta ca vor mai putea lupta si se imprastiasera; gallii au fost invinsi mai mult datorita tacticii si vicleniei lui Ariovistus decat vitejiei germanilor.

Dar, daca aceasta tactica a putut fi intrebuintata cu folos impotriva unor barbari lipsiti de experienta, in ceea ce priveste armatele noastre insa nici chiar Ariovistus nu poate spera ca se vor lasa inselate. Cei care pentru a-si ascunde lasitatea pretexteaza ca sunt nelinistiti din pricina aprovizionarii si a drumului greu sunt niste obraznici, caci au aerul sau ca se indoiesc ca comandantul lor isi poate face datoria, sau ca-i arata ei ce trebuie sa faca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.