Cainele si catelul-demonstratia ca este o fabula

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Grigore Alexandrescu, creeaza o serie de fabule prin care surprinde defecte ale societatii omenesti."Cainele si catelul" este o fabula in versuri, avand forma unei scenete, cititorul asistand la evolutia directa a personajelor.Titlul anunta protagonistii; observam ca cele doua substantive "cainele" si "catelul", apartin aceleasi sfere semantice. Diferenta consta doar in dimensiune, primul este mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cainele si catelul-demonstratia ca este o fabula

Grigore Alexandrescu, creeaza o serie de fabule prin care surprinde defecte ale societatii omenesti."Cainele si catelul" este o fabula in versuri, avand forma unei scenete, cititorul asistand la evolutia directa a personajelor.Titlul anunta protagonistii; observam ca cele doua substantive "cainele" si "catelul", apartin aceleasi sfere semantice. Diferenta consta doar in dimensiune, primul este mai mare, al doilea, mai mic. Relatia dintre personaje este de aparenta egalitate, sugerata prin conjunctia copulativa "si".

Tema fabulei este contrastul dintre esenta si aparenta.Textul fabulei este conceput in doua parti: prima cuprinde monologul lui Samson, interventia naratorului, dialogul dintre Samson si Samurache. A doua parte este constituita din morala fabulei.Monologul lui Samson ilustreaza aparenta, acesta pledeaza pentru egalitatea dintre animale, indiferent de marimea lor. Pretinde ca el insusi are o descendenta nobila: "Si eu poate sunt nobil dar s-o arat nu-mi place", insa afiseaza o atitudine de falsa modestie. Vehiculeaza idei promovate in epoca pasoptista "tari civilizate", "lumea se ciopleste", "egalitate".

Interventia naratorului cuprinde doua momente ale subiectului: expozitiunea si intriga. Aflam astfel ca Samson e un "dulau de curte, ce latra foarte tare" care se adreseaza unui ascultator: "un bou oarecare". Este fixata pozitia personajului in ierarhia ograzii, iar rolul lui este de a apara bunurile stapanului. Incantat de spusele dulaului, catelul Samurache intervine cu intentia de a-si arata admiratia fata de Samson.

Naratorul individualizeaza personajele prin nume proprii, Samson si Samurache, alegand o modalitate indirecta de caracterizare.Daca Samson ilustreaza tipul ipocritului, prin antiteza, Samurache este exponentul naivului, incapabil sa-si aiba propria opinie.Dialogul din finalul primei parti scoate la lumina esenta. Samson il ameninta cu bataia pe bietul catel. Limbajul se schimba radical, in locul neologismelor din monolog, apar cuvintele: "potaie", "lichea nerusinata" si o amenintare cu bataia: "o sa-ti dam o bataie/ Care s-o pomenesti." Incercarea timida a lui Samurache de a-si justifica interventia este intrerupta cu brutalitate de catre Samson, care ii explica pe un ton amenintator ca egalitatea este pentru cei puternici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.