Caile optice

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Leziunile retrochiasmatice, la nivelul bandeletelor, radiatiilor optice pana la nivelul cortexului occipital, se manifesta prin hemianopsie homonima, de partea opusa leziunii cerebrale.
Hemianosia homonima anterioara se produce prin leziuni ale bandeletei optice si se asociaza cu atrofie optica, tulburari ale acuitatii vizuale si tulburari pupilare, daca leziunea este situata in cele 2/3 a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caile optice

Leziunile retrochiasmatice, la nivelul bandeletelor, radiatiilor optice pana la nivelul cortexului occipital, se manifesta prin hemianopsie homonima, de partea opusa leziunii cerebrale.
Hemianosia homonima anterioara se produce prin leziuni ale bandeletei optice si se asociaza cu atrofie optica, tulburari ale acuitatii vizuale si tulburari pupilare, daca leziunea este situata in cele 2/3 anterioare ale bandeletei (inainte de desprinderea fibrelor pupilare).

Hemianopsia homonima posterioara este determinata de leziuni la nivelul corpului geniculat , radiatiilor optice si cortexului occipital. Evolueaza fara atrofie optica si fara tulburari pupilare. Datorita reprezentarii bilaterale, campul macular este pastrat. Etiologia tumorala Se asociaza semnele de hipertensiune intracraniana (cefalee, varsaturi in jet, staza papilara) si semne neurologice de focar.
Etiologia traumatica

Traumatismele craniene pot fi inchise, caz hemianopsia este determinata de compresiunea printr-un hematom si se asociaza cu hipertensiune intracraniana. In traumatismele deschise poate sa apara o afectare directa a regiunii occipitale. Cecitatea corticala
Cecitatea corticala reprezinta pierderea totala a vederii la ambii ochi, determinata de o leziune bilaterala la nivelul radiatiilor optice sau la nivelul cortexului cerebral, cu interesarea ariilor vizuale bilateral.

Reprezinta anomalii de interpretare a mesajului vizual, fiind determinate de leziuni in ariile 18 si 19 ale cortexului cerebral. Se pot clasifica in sindroame de deficit sau agnozii vizuale si sindroame de excitatie sau halucinatii vizuale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.