Caile ferate romane

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Liceu

Inceputul secolului al XIX-lea marcheaza nasterea caii ferate, adevarata aventura tehnica feroviara schimband viata si conditiile existentiale ale locuitorilor planetei.

Aparitia caii ferate a inlaturat un concurent: tractiunea animalelor, nu dupa mult timp de la primul drum facut de locomotiva cu abur. Inevitabil caile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caile ferate romane

Inceputul secolului al XIX-lea marcheaza nasterea caii ferate, adevarata aventura tehnica feroviara schimband viata si conditiile existentiale ale locuitorilor planetei.

Aparitia caii ferate a inlaturat un concurent: tractiunea animalelor, nu dupa mult timp de la primul drum facut de locomotiva cu abur. Inevitabil caile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic: transportul auto, pentru a-si mentine importanta transportatorilor.

O data ce nu poate fi uitata: 15 septembrie 1830, se deschidea in Anglia prima cale ferata din lume, intre Liverpool si Manchester. La 27 octombrie 1831 linia a fost vizitata de tanarul bursier roman Petrache Poenaru , care, in raportul sau oficial, spunea printre altele:
"Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi..."A fost primul roman care a calatorit cu trenul.

Bazele institutiei feroviare au fost puse in Romania, la initiativa statului, dupa multe stradanii si tatonari si dupa un debut greoi, caruia multi i s-au opus. Astfel, la 19/31 octombrie 1869 (cele doua date reprezentand vechiul si noul calendar), se inaugura linia Bucuresti Filaret - Giurgiu, cu mare fast si mandrie din partea guver-nantilor, acompaniate de curiozitatea, entuzias-mul si, uneori, spaima miilor de romani prezenti de-a lungul drumului de fier.

Astazi, dupa aproape un secol si jumatate, cand informatiile despre inceputuri s-au cam pierdut in negura timpului, ne intrebam uneori cand au aparut pentru prima oara initialele CFR sau denumirea de ceferisti, de ce a fost ales simbolul rotii inaripate sau... de ce au ceferistii uniforma.

Stim deja ca institutia Cailor Ferate Romane a fost denumita a doua armata a tarii, atat datorita locului strategic ocupat de reteaua feroviara in istoria tarii, cat si pentru eroismul si daruirea dovedite de lucratorii ceferisti in timpul razboaielor, care nu au ocolit deloc aceste taramuri.

Despre rolul uniformei ar fi insa multe de spus. Deoarece o uniforma poate avea diverse semnificatii, motivatia purtarii ei putand fi deosebit de complexa.Dar, de fapt, ce este o uniforma? Cea mai simpla definitie am aflat-o apeland la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane - mult prea cunoscutul, dar din pacate prea rar utilizatul DEX ; am aflat, asadar, ca o uniforma este: o imbraca-minte croita dupa un anumit model si purtata in mod obligatoriu de membrii unor institutii; de exemplu, armata, scoala.

Daca stam bine si ne gandim, putem afirma ca marea majoritate a populatiei acestei tari a purtat cel putin o data in viata o uniforma, prin urmarea unei tinute mai mult sau mai putin identice ne sunt familiare multora dintre noi si au nascut reactii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.