Caile de atac - procedura filtrarii recursurilor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.40

nivel: Facultate

Modificari semnificative sunt si in materia motivelor de recurs. O parte din actualele motive de recurs au fost pastrate, altele au fost modificate, impunand o viziune diferita de cea pronuntata de actuala legislatie.

Scopul recursului este acela de a supune "Inaltei Curti de Casatie si Justitie examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii cu regulile de drept aplicabi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caile de atac - procedura filtrarii recursurilor

Modificari semnificative sunt si in materia motivelor de recurs. O parte din actualele motive de recurs au fost pastrate, altele au fost modificate, impunand o viziune diferita de cea pronuntata de actuala legislatie.

Scopul recursului este acela de a supune "Inaltei Curti de Casatie si Justitie examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii cu regulile de drept aplicabile", astfel incat se vor
analiza doar acele cereri ce au ca temei nesocotirea regulilor de drept aplicabile (art. 470 alin. 3 P.N.C.PC.).

In alin. 4 al art. 470 din P.N.C.P.C. se specifica faptul ca "in cazurile anume prevazute de lege, recursul se solutioneaza de catre instanta ierarhic superioara celei care a pronuntat hotararea atacata. Dispozitiile alin. 3 se aplica in mod corespunzator."

Dintre efectele recursului se numara si faptul ca "recursul suspenda de drept executarea hotararii in cauzele privitoare la stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege", iar in celelalte cazuri doar la cererea expresa a partii (art. 471 P.N.C.P.C.).Termenul de recurs este de 30 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.

Daca intimatul nu a invocat prin intampinare sau din dosar nu reiese ca recursul a fost depus peste termen, el se va socoti in termen (art. 472 P.N.C.P.C.).Cererea de recurs va cuprinde urmatoarele mentiuni, prevazute in art. 473 P.N.C.P.C.:numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partii in favoarea careia se exercita recursul, numele, prenumele si domiciliul profesional al avocatului care
formuleaza cererea, ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si numele si prenumele consilierului juridic care intocmeste cererea.

(prezentele dispozitii se aplica si in cazul in care recurentul locuieste in strainatate)numele si prenumele, domiciliul sau resedinta, ori dupa caz, denumirea si sediul intimatului;indicarea hotararii care se ataca; motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;Semnatura partii sau a mandatarului partii in cazul prevazut de art. 12 alin. (2), a avocatului sau, dupa caz, a consilierului juridic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.