Cadrul natural si dezvoltarea socio-economica in judetul Maramures

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Regimul precipitatiilor determina, la nivelul judetului Maramures, o retea hidrografica bogata si densa, insumand o lungime de peste 3100 km, in medie 0,5 0,7 km/km2. In zona alpina scaderea debitelor se datoreaza perioadelor indelungate de inghet (6-7 luni pe an), prezentei circurilor si vailor glaciare datorita carora pe suprafete intinse se dezvolta numai cursul principal al raului, cat si efec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cadrul natural si dezvoltarea socio-economica in judetul Maramures

Regimul precipitatiilor determina, la nivelul judetului Maramures, o retea hidrografica bogata si densa, insumand o lungime de peste 3100 km, in medie 0,5 0,7 km/km2. In zona alpina scaderea debitelor se datoreaza perioadelor indelungate de inghet (6-7 luni pe an), prezentei circurilor si vailor glaciare datorita carora pe suprafete intinse se dezvolta numai cursul principal al raului, cat si efectului cumpenei de apa, unde se resimte lipsa unei retele de rauri cu scurgere permanenta.

In zonele mai joase, cu depozite de versanti mai groase, ploile bogate contribuie la o fragmentare mai intensa a reliefului. Aici exista ape freatice din abundenta, care asigura alimentarea cu apa a raurilor mici.
Alimentarea pluviala este caracteristica mai ales in lunile mai - iunie, cand in regiunile depresionare au loc viituri destul de mari.
Reteaua hidrografica se inscrie in doua bazine hidrografice distincte - Tisa si Somes - separate de lantul muntos vulcanic Gutai - Tibles si muntii Rodnei, care formeaza o axa ce strabate judetul pe directia NV-SE, respectiv V-E.

Dintre principalele localitati ale judetului, Baia Mare se alimenteaza din sursa de apa de suprafata, Cavnic din sursa de suprafata si partial din subteran, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Tg. Lapus, Seini, Baia Sprie si Borsa din surse de apa subterane. Locul principal in economia judetului Maramures este detinut de industrie. Judetul Maramures este cunoscut ca un judet cu monoindustrie, activitatea de baza fiind exploatarea si prelucrarea minereurilor. In acest context, un rol important il reprezinta Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase AREMIN>> S.A. Baia Mare.

In contextul strategiei de dezvoltre economica si sociala si orientarea ei spre o dezvoltare durabila, si integrarea in UE, a planului de actiuni a Ministerului Economiei si Comertului, pentru implementarea politicii industriale, sectorul minier si implicit CNMPN "REMIN" S.A., se afla in plin proces de reforma economica.Extractia si prelucrarea minereurilor neferoase, precum si metalurgia neferoasa detin inca o pondere insemnata. De asemenea un loc important il detine exploatarea si prelucrarea lemnului, ramura traditionala, precum si agricultura si turismul.
In totalul cifrei de afaceri in anul 2005, ponderi mai insemnate au detinut ramurile: mobilier si alte activitati industriale 26,6 %, masini si aparate electrice 16,3 %, prelucrarea lemnului 11,4%, metalurgie 11,0%, extractia si prepararea minereurilor metalifere 3,8 %, constructii metalice si produse din metal 5,7 %, confectionarea articolelor de imbracaminte 4,0 %. Diminuarea productiei industriale a fost determinata in principal de scaderea gradului de utilizare a capacitatilor de productie, reducerea volumului de contracte si comenzi la intern si extern, o mai slaba aprovizionare cu materii prime, materiale si energie.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.