Cadrul natural al zonei studiate

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Talia vegetatiei si gradul de acoperire a solului au un rol hotarator in raspandirea poluantilor, indeosebi pe terenurile joase si plane. Vegetatia cu talie inalta, mai ales cea lemnoasa constituie un obstacol impotriva vanturilor si a transportului particulelor din atmosfera insa expunerea acesteia la concentratii ridicate si pe termen lung duce la deteriorarea ei.Vegetatia ierboasa in functie de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cadrul natural al zonei studiate

Talia vegetatiei si gradul de acoperire a solului au un rol hotarator in raspandirea poluantilor, indeosebi pe terenurile joase si plane. Vegetatia cu talie inalta, mai ales cea lemnoasa constituie un obstacol impotriva vanturilor si a transportului particulelor din atmosfera insa expunerea acesteia la concentratii ridicate si pe termen lung duce la deteriorarea ei.Vegetatia ierboasa in functie de specie, de varsta, de conditii edafice si climatice, poate retine la suprafata un volum mare de poluanti.

O vegetatie inchegata, cu un grad de acoperire optim, are un rol protector pe haldele de steril si luncile inundabile impotriva vanturilor, a apelor de siroire si inundatii care antreneaza mari cantitati de metale grele.S-a constatat ca nu toate speciile de plante rezista la fel de bine la poluarea de impact cu metale grele si cianuri. Cele mai sensibile la incarcaturi mari sunt leguminoasele din pajisti care dispar la un continut de plumb mai mare de 1.500 ppm, iar cele mai rezistente sunt Agrostis tenuis, Holcus lanatus, unele specii de muschi si licheni.

Dupa 6 luni de la accidentul de la iazul Bozanta, s-a constatat [16] ca pe unele portiuni din zona inundata de apele poluate vegetatia nu s-a refacut, terenurile avand un aspect parjolit in unele locuri, iar in alte zone ale terenului vegetatia spontana era refacuta cu specii de graminee, leguminoase si unele specii de buruieni din diverse familii botanice sau au rasarit spontan din seminte ramase din toamna anului anterior. Vegetatia din aceasta zona este constituita din urmatoarele specii:

Agrostis capillaris (A. Tenuis), Agropyron repens (pir), Setaria viridis, Echinocloa crus-galli (costrei), Juncus sp. ( susai), Poligonum aviculare (troscot), Rumex acetosella (macris), Trifolium repens (trifoi alb), Matricaria inodora (musetel), Rhinantus glaber ( clocotici), Stellaria media ( racuina), Holcus lanatus, Achillea millefolium ( coada soricelului), Prunus spinosa ( porumbar), Lotus corniculatus ( ghizdei), Convolvulus arvensis ( volbura), Chenopodium album ( loboda), Rubus vulgaris (mur), Salix sp., (salcia), Robinia pseudacacia (salcam), etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.