Cadrul legislativ al functionarii pietei de capital din Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

La sfarsitul anului 1992 s-a constituit Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare, ca directie in Ministerul Finantelor. Paralel, in Banca Nationala a Romaniei s-a creat Centrul de Proiectare si Implementare a Pietelor de Capital, embrionul viitoarei Burse de Valori Bucuresti. Ordonanta nr. 18/1993, privind reglementarea tranzactiilor nebursiere cu valori mobiliare si organizarea unor institutii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cadrul legislativ al functionarii pietei de capital din Romania

La sfarsitul anului 1992 s-a constituit Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare, ca directie in Ministerul Finantelor. Paralel, in Banca Nationala a Romaniei s-a creat Centrul de Proiectare si Implementare a Pietelor de Capital, embrionul viitoarei Burse de Valori Bucuresti. Ordonanta nr. 18/1993, privind reglementarea tranzactiilor nebursiere cu valori mobiliare si organizarea unor institutii de intermediere, a permis infiintarea Agentiei Valorilor Mobiliare (AVM) prin transformarea Agentiei Nationale pentru Titlurile de Valoare.

Aceasta entitate, constituita ca Directie Generala in Ministerul de Finante, a creat cadrul de reglementare minim necesar pentru inceputurile pietei de capital din Romania. Astfel, procedurile, prevazute de Legea 31/1990 de majorare a capitalului social, au fost completate si detaliate prin elaborarea Regulamentului privind oferta publica de vanzare de valori mobiliare si a Regulamentului privind autorizarea societatilor de intermediere de valori mobiliare si a agentilor de valori mobiliare aprobate prin H.G. 788/1993.

Aceasta a permis constituirea intermediarilor autorizati si au fost create premisele aparitiei pietelor reglementate: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si RASDAQ. In anul 1994 a fost adoptata Legea nr 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori, care a permis crearea noilor institutii de piata: Piata de capital din tara noastra a beneficiat, incepand cu anul 2002, de patru noi reglementari importante:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 privind aprobarea Statutului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate.

Noul pachet legislativ introduce multe schimbari si adaugiri in mecanismele si functionarea pietei de capital.Romania s-a angajat ca pana la data aderarii sa implementeze prevederile directivelor si recomandarilor comunitare referitoare la piata de capital. Ca urmare, in ultimii ani C.N.V.M. a desfasurat si continua sa desfasoare o activitate sustinuta de unificare si restructurare a reglementarilor si institutiilor pietei de capital.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.