Cadrul geografic al judetului Olt

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Relieful de mica inaltime si particularizat printr-o proportie armonioasa a formelor sale.Se disting doua forme de relief :zona de dealuri si zona de campie.Solurile au origini diferite si sunt de doua categorii zonale si internationale.Solurile zonale cuprind urmatoarele tipuri:cernoziomuri in sud ocupand 36% din uscatul judetului,sunt bogate in humus si au fertilitate ridicata brum-roscate au o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cadrul geografic al judetului Olt

Relieful de mica inaltime si particularizat printr-o proportie armonioasa a formelor sale.Se disting doua forme de relief :zona de dealuri si zona de campie.Solurile au origini diferite si sunt de doua categorii zonale si internationale.Solurile zonale cuprind urmatoarele tipuri:cernoziomuri in sud ocupand 36% din uscatul judetului,sunt bogate in humus si au fertilitate ridicata brum-roscate au o raspandire mai redusa decat cernoziomurile si se intind catre nord;brune si podzoluri se intind in zona de nord.

Solurile interzonale sunt:soluri negre argiloase se gasesc la est,soluri nisipoase sunt raspandite in sud-vestul judetului.Clima judetului olt este temperat-continentala moderata cu nuante mai umede in nord si mai uscate in sud.Precipitatiile in cea mai mare parte cade sub forma de ploi,iar cele mai importante ape sunt Dunarea si Oltul,lor li se adauga si raul Vedea pe o mica distanta.Dunarea pe teritoriul judetului Olt formeaza pe o lungime de 47km frontiera cu Bulgaria colectand tote apele din reteaua hidografica a judetului.

Oltul este cel mai mare si mai important rau al judetului pe care il strabate de la nord la sud pe o lungime de 145km varsandu-se in Dunare.
In ariile protejate,viata isi urmeaza cursul normal se mentin procesele ecologice si biodiversitatea si se previn perturbarile ireversibile.In judetul Olt sunt constituite ca arii protejate mai multe ecosisteme de padure dar si parcului si gradinii.

Padurea este un ecosistem terestru tridimensional, cel mai complex si cuprinzator dintre toate ecosistemele, cu legi proprii de dezvoltare, in care se desfasoara cele mai intense schimburi de substanta, energie si informatie si cele mai mari procese biologice.Biomasa si productivitatea lor sunt maximale, iar elementele biogene sunt optim reciclate.

Padurile au importanta economica , sociala si ecologica.Lor li se datoreaza in cel mai inalt grad stabilitatea si calitatea factorilor fundamentai ai mediului (aerul, apa si solul).Ca oricare ecosistem, ecosistemul padurii(forestier) are doua componente: componenta nevie sau abiotica (biotopul) si componenta vie sau biotica (biocenoza).Ele formeaza o comunitate complexa si unitara, cu organizare adegvata specificul structural ai functional al padurii.

Biotopul este spatiul in care traieste si activeaza biocenoza si tot coregiul de factori care ii asigura existenta.Elementele care intra in structura biotopului sunt: factorii geografici( relieful, altitudinea, expozitie); factorii climatici ( temperatura, lumina, umiditatea, precipitatii); factorii edafici(tipul de sol, pH, salinitatea, apa freatica); factorii fizici(gravitatia, presiunea atmosferica, curenti de aer); factorii chimici(continutul in oxigen, continutul in saruri al apei, migratia atomilor) si substantelor si elementele rezultate din secretiile si excretiile organismelor.

In ecosistemul forestier, sub influienta densitatii arborilor si a structurii de specii, sae formeaza un climat local specific numit "microclimat forestier". Acest microclimat , cu un anumit regim de lumina, temperatura, umiditate, vant etc. , exercita o puternica influienta asupra comunitati de vietuitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.