Cadrul general al introducerii Euro

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Referat despre Cadrul general al introducerii EURO
1 ianuarie 1999
Stabilirea definitiva a paritatilor intre monedele nationale si EURO: noua moneda este singura cotata de acum pe pietele de schimb valutar, iar monedele vechi sunt considerate "expresii nationale ale EURO", ce include si taxa de conversie fixata in raport cu EURO. BCE stabileste o politica monetara unica in EURO pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cadrul general al introducerii Euro

Referat despre Cadrul general al introducerii EURO
1 ianuarie 1999
Stabilirea definitiva a paritatilor intre monedele nationale si EURO: noua moneda este singura cotata de acum pe pietele de schimb valutar, iar monedele vechi sunt considerate "expresii nationale ale EURO", ce include si taxa de conversie fixata in raport cu EURO. BCE stabileste o politica monetara unica in EURO pentru toate statele "in". Devine posibila utilizarea EURO doar ca moneda scriptuala.

Incepand cu 1 ianuarie 2002
Introducerea monedei fiduciare EURO (monede si bancnote) si disparitia treptata a vechilor monede nationale. Se prevede o perioada de tranzitie intre introducerea monedelor si bancnotelor EURO si disparitia definitiva a monedelor nationale de maximum 6 luni.

1 iulie 2002
Data limita la care monedele nationale ies legal din circulatie.

Trecerea la moneda unica europeana urma sa se deruleze in trei etape :
Etapa 1 - conditiile politicii monetare si ale schimbului unic vor fi definite si emisiunea bancnotelor EURO va putea incepe. In aceasta etapa, in tarile participante la UEM se vor accelera pregatirile legate de trecerea la EURO, la nivelul administratiilor, bancilor si institutiilor financiare;

Pentru a intra in Uniunea Europeana trebuie indeplinite criteriile de convergenta economico-financiare stabilite prin tratatul de la Maastricht, sa participe 2 ani premergatori aderarii la Sistemul Monetar European.

La 2 mai 1998 Uniunea Europeana a selectat tarile care vor participa la EURO, dupa o analiza asupra modului in care aceste tari au indeplinit urmatoarele criterii:
- inflatia sub 3%;
- deficitul bugetar sub 3% din GNP;
- rata dobanzii pe termen lung sub 8,5%;
- gradul de indatorare guvernamentala sub 60% din GNP;
- valuta nationala sa faca parte din ERM de minimum 2 ani.

Au fost incluse urmatoarele 11 state: Austria, Irlanda, Olanda, Finlanda, Belgia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Germania, Italia, Franta.

In raportul publicat de Institutul Monetar European si Comisia Europeana in martie 1998 se facea referire la faptul ca 14 tari din 15 au inregistrat o rata a inflatiei sub 2% pe o perioada de un an (pana la 1 ianuarie 1998). Aceleasi 14 tari au respectat criteriul stabilitatii preturilor. 14 tari din 15 au respectat criteriul ratelor dobanzii la termen lung.

Monedele a 10 state membre au participat pe o perioada mai lunga de 7 ani la mecanismele de schimb europene. 12 tari din 15 au participat la mecanismul de schimb european, iar cursul monedelor acestora s-a situat aproape de nivelul central stabilit. 14 tari din 15 au inregristrat un deficit bugetar mai mic sau egal cu 3% din PIB in 1997. Si in fine, in majoritatea statelor membre raportul datoriei publice in PIB s-a situat sub 60% din PIB.

Realizarea uniunii monetare a Uniunii Europene pare a fi dificila, avand in vedere cel putin varietatea politicilor de schimb practicate in prezent in aceste tari.

Etapa 2 - a inceput la 1 ianuarie 1999 si se va incheia la 31 decembrie 2001. Agentii economici pot incepe sa efectueze tranzactii in EURO, exista multe sanse ca intreprinderile cele mai prezente pe pietele internationale sau intracomunitare sa opteze primele pentru conversia operatiunilor lor. Trei tari din statele membre ale UE au refuzat sa faca parte din primul val EURO: Marea Britanie, Suedia si Danemarca, iar Grecia nu a indeplinit criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht;

Etapa 3 - trecerea definitiva la EURO. De la 31 decembrie 2001, toate sumele exprimate in moneda nationala a unui stat participant vor fi convertite in unitati EURO, conform ratei de conversie oficiale. De la 1 ianuarie 2002, in maxim 6 luni, noile bancnote si monede EURO vor fi puse in circulatie, inlocuindu-le pe cele exprimate in unitati nationale. Deci de la 31 decembrie 2001, unitatile monetare nationale vor inceta sa mai existe (full changeover"), iar cel mai tarziu la 1 iulie 2002 unitatile monetare nationale vor fi retrase total si irevocabil din circulatie. Si astfel, procesul de mutatie monetara europeana, din monedele nationale in EURO, va fi total efectuat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.