Caderea Constantinopolului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Imparatul, Constantin Paleologul, dandu-si seama ca turcii se pregatesc pentru razboi, a trimis soli la Mahomed II, pentru a reinnoi tratatul de alianta si pace alcatuit de fratele sau, Ioan Paleologul.
Mahomed II a primit soliile, dar nu le-a dat nici un raspuns concret. In luna august, la Constantinopol erau in toi pregatirile pentru a da riposta cotropitorilor. Orasul isi facea reze[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caderea Constantinopolului

Imparatul, Constantin Paleologul, dandu-si seama ca turcii se pregatesc pentru razboi, a trimis soli la Mahomed II, pentru a reinnoi tratatul de alianta si pace alcatuit de fratele sau, Ioan Paleologul.
Mahomed II a primit soliile, dar nu le-a dat nici un raspuns concret. In luna august, la Constantinopol erau in toi pregatirile pentru a da riposta cotropitorilor. Orasul isi facea rezerve de paine, lemne si arme, iar zidurile si tunurile erau reparate in pas grabit. Solicitand ajutor papei de la Roma, acesta nu s-a grabit cu ajutorul, crezand ca orasul e de necucerit.

Numai temerarul genovez Giovanni Giustiani Longo a adus, pe 2 galere, sapte sute de voluntari. Constantin i-a promis acestuia insula Lemnos daca apararea capitalei se va incununa cu succes.
Cand s-au apropiat de cetatea Constantinopol, Mahomed, pentru a-si imbarbata ostenii a promis ca cei care vor deveni eroi dupa cucerirea orasului, vor putea lua tot ceea ce isi doresc de acolo. Acestea fiind spuse, fiecare ostas a jurat ca va face tot ceea ce ii va sta in putinta pentru a cuceri cetatea. Dupa acestea, sultanul a poruncit sa inceapa ultimele pregatiri pentru inceperea luptei.

Mahomed a trimis catre toti conducatorii lumii de veste ca asediul simbolului crestinatatii incepea in acea zi, ziua de vineri, 6 aprilie 1453. Acum, tanarul vlastar era pregatit sa izbuteasca unde cei dinaintea lui nu au facut-o. Sultanul a luat masuri militare deosebite pentru cucerirea capitalei, inchizand Bosforul dintre rasarit, pregatind o flota si o armata - peste 160.000 soldati - si procurand tunuri de o marime neobisnuita. Imparatul Constantin Dragases Paleologul (1448-1453) avea circa 9000 soldati, in mare parte italieni, condusi de Giovanni Giustiniani Longo.

La 18 aprilie Mahomed a realizat primul asalt organizat. La 20 aprilie, printre valurile Propontidei s-au aratat patru corabii ce aveau cruci pe catarge - trei genoveneze si una greceasca - incarcate cu provizii si avand la bord cateva sute de voluntari. Mahomed a trimis in intampinarea acestora vreo 150 de corabii si a inceput o lupta inegala, ce a durat aproape o zi intreaga. Insa genovezii erau mult mai iscusiti in arta razboiului pe mare si galerele lor erau cu mult superioare celor turcesti. Unul dupa altul, vasele otomanilor paraseau campul de lupta, avariate, unele chiar in flacari.

Seara, toate cele patru corabii ale crestinilor s-au strecurat aproape fara pierderi, intr-un moment potrivit, in golf. Toate acestea s-au petrecut sub ochii celor din cetate, aceasta victorie nefacand aproape nimic altceva decat sa ridice moralul celor din cetate. Desi turcii erau dotati bine din punct de vedere militar, duceu lipsa de oameni priceputi in artele razboiului. Astfel ca cei care se ocupau cu lansatul proiectilelor spre zidurile orasului ratau adesea, si nici nu se puteau apropia prea mult de zidurile orasului. Acesta este si unul din motivele pentru care Constantinopolul a rezistat atata timp asediului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.