Cactusii

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Liceu

In tara noastra, cultura cacteelor a aparut cu adevarat odata cu organi-zarea primelor gradini botanice, respectiv la Iasi in 1856, la Bucuresti in anul 1860, la Cluj in anul 1872, la Craiova in anul 1952. Colectiile de cactee ale acestor gradini botanice cuprind in prezent citeva zeci de mii de exemplare, reprezentanti a peste 1500 de specii si varietati.Cacteele sunt plante originale de pe conti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cactusii

In tara noastra, cultura cacteelor a aparut cu adevarat odata cu organi-zarea primelor gradini botanice, respectiv la Iasi in 1856, la Bucuresti in anul 1860, la Cluj in anul 1872, la Craiova in anul 1952. Colectiile de cactee ale acestor gradini botanice cuprind in prezent citeva zeci de mii de exemplare, reprezentanti a peste 1500 de specii si varietati.Cacteele sunt plante originale de pe continentul american, de unde ulterior au fost raspindite in Europa si apoi in Africa, ajungind pina in Australia.

In arealul fitogeografic vast ocupat de familia Cactaceae, care se intinde intre 35 latitudine nordica, in Canada si 54 latitudine sudica, in regiunea strimtorii Magelan, conditiile de mediu sunt foarte variate. Acestea au imprimat plantelor anumite particularitati morfologice si biologice, care constituie adaptari la conditiile de mediu mai putin favorabile.
In lupta pentru supravietuire in conditii vitrege de mediu, cactusi s-au adaptat realizind cele mai diverse forme.

Cea mai importanta modificare, o constituie disparitia frunzelor si transformarea lor in spini rolul lor fiind preluat de tulpini. Majoritatea cacteelor, plante xerofite, au radacini viguroase pivotante sau tuberizate, care patrund in sol in cautarea apei pina la adincimi foarte mari. Precipitatiile nu constituie insa singura sursa de apa pentru cactee.In zonele desertice datorita diferentelor mari de temperatura intre noapte si zi, se formeaza roua pe care cactusii o retin in mod deosebit prin reteaua de spini.

Plantele care cresc la altitudini mari primesc o iluminare bogata in radiatii ultraviolete, de a caror actiune nefavorabila se apara printr-o retea densa de spini sau culoare mai deschisa a epidermei.
Radacina, ca de altfel toate organele vegetative ale plantelor, isi are originea in embrionul semintei. Cind saminta incolteste, mica radacinuta, numita radicula, iese in afara si se indreapta in jos devenind radacina principala, pe care mai tirziu se vor forma mai multe ramificatii numite radicele. Se pot distinge trei tipuri morfologice de radacini:

pivotante (au forma unui con rasturnat ce se suptiaza treptat spre virf, fiind mult mai lungi si mai groase decit radicelele subtiri si scurte); ramuroase ( acele tipuri de radacini la care radicelele de ord. I sau chiar II depasesc in lungime si grosime radacina principala sau au aproximativ aceleasi dimensiuni ca aceasta) fasciculare sau fibroase (sunt alcatuite dintr-un manunchi de radacini adventive care se formeaza in general la baza tulpinilor, toate avind cam aceeasi lungime si grosime).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.