CRIMINOLOGIA SI DOMENIUL SAU DE STUDIU

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.68

nivel: Facultate

EVOLUTIE
Criminologia se dezvolta la sfarsitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului XX in cadrul altor discipline stiintifice. Statistica gazduieste, in special in Franta si Belgia, studiul criminologie al starii si dinamicii fenomenului infractional. in cadrul sociologiei isi fac loc din ce in ce mai mult preocuparile pentru studiului influentei mediului social asupra criminalita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: CRIMINOLOGIA SI DOMENIUL SAU DE STUDIU

EVOLUTIE
Criminologia se dezvolta la sfarsitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului XX in cadrul altor discipline stiintifice. Statistica gazduieste, in special in Franta si Belgia, studiul criminologie al starii si dinamicii fenomenului infractional. in cadrul sociologiei isi fac loc din ce in ce mai mult preocuparile pentru studiului influentei mediului social asupra criminalitatii, iar in antropologie, psihologie si psihiatrie - studiul infractorului.

Dintre acestea, antropologia joaca un rol foarte important in evolutia criminologiei. De altfel, datorita influentei exercitate de Lombroso, ca si faptului ca publicatia Archives de l'anthropologie criminelle et des sciences penales, infiintata la Lyon in 1886,

Aceasta revista, condusa de Lacasagne si Tarde, apare la Lyon, incepand cu anul 1886. Din 1893, denumirea se schimba in "Archives d'anthropologie criminelle et de psychologie normale et pathologique", iar din 1907 va purta titlul de "Archives d'antropologie criminelle de midicine ligale et de psychologique normale et pathologique".

O contributie importanta la dezvoltarea criminologiei o au si congresele internationale de antropologie criminala ce au loc la Roma (1885), Paris concentreaza in paginile sale principalele preocupari de criminologie ale timpului, criminologia poarta, in acea perioada, cel mai adesea, denumirea de antropologie criminala.

Un moment important in dezvoltarea acestei discipline il reprezinta si aparitia, in 1907, in Belgia, a publicatiei Revue de droit penal et de criminologie. Indiferent de denumire, ceea ce trebuie retinut este ca, la sfarsitul secolului al XlX-lea, si in primele decenii ale secolului al XX-lea criminologia nu constituie inca o disciplina autonoma.

Aceasta se prezinta sub forma unor capitole in cadrul altor discipline: antropologia criminala, psihologia criminala, sociologia criminala.
Pozitivismul european a influentat formarea criminologiei nord americane. Primele cercetari in acest domeniu au loc in clinicile infiintate in 1909 la Chicago de catre Dr. William Healy. Concluziile acelor cercetari bazate pe studiul de caz au fost publicate de Healy in 1914 in cartea sa The Individual Delinquent.

Tot in acea perioada are loc si prima Conferinta nationala de drept penal si criminologie in 1909, la Law School of Northestern University.
Cu acel prilej se infiinteaza Institutul american de drept penal si criminologie. incepand din 1910 Institutul publica revista Journal of Criminal Law and Criminology care isi continua activitatea si astazi.

Spre deosebire insa de Europa, criminologia nord-americana este de la inceput foarte strans legata de sociologie. Primul curs universitar dateaza din 1918 si apartine lui Maurice Parmalee. Fondatorul criminologiei nord-americane este considerat a fi Edwin Sutherland care publica in 1924 cartea sa Criminology ce va avea o mare influenta asupra oamenilor de stiinta de pretutindeni interesati de domeniul criminalitatii.

Primul razboi mondial intrerupe in Europa pentru o perioada de timp studiile in domeniul criminologiei. Publicatia de la Lyon isi inceteaza aparitia, cea belgiana isi reia dupa razboi activitatea, marcand o apropiere a criminologiei de dreptul penal (1889), Bruxelles (1892), Geneva (1896), Amsterdam (1901), Torino (1906), KOln (1911).

Pe plan international, activitatea in domeniul criminologiei se reia in 1934 cand se creeaza, la Paris, Societatea Internationala de Criminologie (SIC), organizatie neguvernamentala cu statut consultativ pe langa ONU si Consiliul Europei, propunandu-si ca scop sa promoveze pe plan international studiul stiintific al fenomenului criminalitatii.

Pentru atingerea acestui scop, Societatea Internationala de Criminologie, pe langa o serie de alte activitati a organizat, la intervale mai mult sau mai putin regulate, determinate de izbucnirea celui de al doilea razboi mondial, o serie de congrese internationale care au abordat teme precum: criminologia si criminogeneza, recidiva, aspecte psihopatologice ale conduitei criminale, tratamentul delincventilor, mari tendinte in criminologia contemporana, relatia dintre criminologie, politicile si practicile sociale, schimbarile socio-politice si criminalitatea, reducerea criminalitatii si promovarea justitiei etc.

Incepand cu anul 1952, SIC organizeaza cursuri internationale de criminologie, in cadrul carora se examineaza principiile generale si metodele stiintifice de studiere a criminalitatii, in scopul evidentierii particularitatilor pe care acest fenomen il imbraca in diferite zone geografice ale lumii. Primul curs a avut loc in Franta, careia i-au urmat tari din aproape toate continentele: Suedia, Italia, Austria, Belgia, Germania, Anglia, Spania, Italia, Egipt, Canada, Nigeria, Mexic, Brazilia, Cuba, Japonia, etc. Romania, a gazduit pentru prima data la Bucuresti in anul 2004, dupa mai bine de o jumatate de secol de cand se organizeaza aceste evenimente stiintifice, cursul intitulat " Criminologie si siguranta publica: prevenirea si controlul criminalitatii intr-un stat de drept" ajuns la cel de-al 67-lea numar.

Societatea Internationala de Criminologie publica revista Annales Internationales de Criminologie si un buletin periodic (Newsletter)1*.
Un rol important in evolutia criminologiei 1-a jucat si activitatea desfasurata in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Primul Congres s-a tinut la Roma, in 1938. A urmat apoi Paris (1950), Londra (1955), Haga (1960), MontnSal (1965), Madrid (1970), Belgrad (1973), Lisabona (1978), Viena (1983), Hamburg (1988), Budapesta (1993), Seul (1998), Rio de Janeiro (2003), Philadelphia (2005).

Astfel, la 21 iulie 1946, Consiliul Economic si Social a insarcinat Comisia pentru probleme sociale sa studieze mecanismele eficace ce ar putea fi adoptate in scopul largirii bazei internationale a mijloacelor de prevenire a criminalitatii si tratament al delincventilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.