CAER-ul

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Obiectivele C.A.E.R.-ului erau cooperarea in domeniile comertului exterior, tehnico-stiintific, transporturi si coordonarea planurilor economice ale tarilor membre pe baza specializarii productiei.
Astfel, dupa 1953, C.A.E.R.-ul va intra intr-o perioada de schimbari organizatorice. Sesiunile se vor inmulti, va fi adoptat un nou regulament de functionare, 1954, vor fi infiintate n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: CAER-ul

Obiectivele C.A.E.R.-ului erau cooperarea in domeniile comertului exterior, tehnico-stiintific, transporturi si coordonarea planurilor economice ale tarilor membre pe baza specializarii productiei.
Astfel, dupa 1953, C.A.E.R.-ul va intra intr-o perioada de schimbari organizatorice. Sesiunile se vor inmulti, va fi adoptat un nou regulament de functionare, 1954, vor fi infiintate noi organisme C.A.E.R., o comisie a loctiitorilor reprezentantilor statelor membre, un secretariat permanent cu sediul la Moscova, 13 comisii permanente pentru colaborarea economica si tehnico-stiintifica, specializate pe ramuri de productie.

Prin aceste reorganizari C.A.E.R.-ul tindea sa se transforme treptat intr-un organism suprastatal care controla economiile statelor membre si in care sensul dezvoltarii economice era stabilit conform celor puternici, in cazul de fata U.R.S.S., sau tarilor industrializate - R.D.G., Ceholovacia.
Pentru autoritatile de la Bucuresti, experienta primilor ani de planificare economica si a celor doua planuri cincinale (1951-1955) si (1956-1960) nu a fost tocmai fericita, constatand ca era nevoie mai intai de un profil economic specific Romaniei pentru o dezvoltare economica durabila.

Pentru a putea realiza acest program economic trebuie recastigata suveranitatea tarii care va deveni obiectivul prioritar al lui Gheorghiu-Dej.
Strategia pe care acesta o va pune in practica se va intinde pe trei directii majore: 1) dezvoltarea si consolidarea economica a tarii; 2) stabilitatea politica a tarii; 3) crearea unui sistem de relatii externe prin care sa fie constituite alternative care sa intre in functiune la un eventual moment critic al relatiilor romano-sovietice.

In ceea ce priveste economicul, la Plenara C.C. al P.M.R. din 26-28 noiembrie 1958, Gheorghe Gheorghiu-Dej a evocat necesitatea elaborarii unui plan de perspectiva pentru dezvoltarea economiei romanesti. Acest lucru inseamna elaborarea unui plan cu o durata mai lunga decat cea a planului cincinal. La inceputul anului 1959, un grup de economisti, condusi de Alexandru Barladeanu au elaborat o schita, program de dezvoltare pe o perioada de 15 ani, 1960-1975, intitulata "Directivele Biroului Politic, schita program de dezvoltare a economiei R.P.R. pe o perioada de 10-15 ani".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.