C++

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.70

nivel: Liceu

     I. INTRODUCERE     Limbajul "C" este un limbaj de programare care are o destinatie universala. El este utilizat în rezolvarea problemelor stiintifice si tehnico-ingineresti, în prelucrari de date, precum si în scrierea programelor de sistem.

      El a aparut în anul 1972. Autorul principal al limbajului este Dennis Ritchie de la firma BELL [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: C++

     I. INTRODUCERE     Limbajul "C" este un limbaj de programare care are o destinatie universala. El este utilizat în rezolvarea problemelor stiintifice si tehnico-ingineresti, în prelucrari de date, precum si în scrierea programelor de sistem.

      El a aparut în anul 1972. Autorul principal al limbajului este Dennis Ritchie de la firma BELL LABORATORIES. Limbajul C a aparut în legatura cu implementarea sistemului de operare UNIX pe minicalculatoarele firmei DEC, seria PDP-11.

      Sistemul de operare UNIX, compilatorul C si în esenta toate aplicatiile sub sistemul

     UNIX sunt scrise în C într-o proportie mare. Astfel, din cele 13000 linii sursa ale sistemului de operare UNIX, numai 800 linii sunt scrise în limbaj de asamblare, restul fiind scrise în C. De asemenea, însasi compilatorul C este scris în C în proportie de 80%. În felul acesta limbajul C asigura o portabilitate buna pentru programele scrise în el.

     Notiunea de portabilitate nu este înca definita riguros. În mod intuitiv, spunem ca un program este portabil daca el poate fi transferat usor de la un tip de calculator la altul.

     Portabilitatea mare a programelor scrise în C a condus la o raspândire mare a limbajului C si a sistemului de operare UNIX.

      În prezent limbajul C este implementat si sub alte sisteme de operare. Practic el este disponibil pe toate calculatoarele, începând cu microcalculatoarele personale si terminând cu supercalculatoarele. Pe calculatoarele de tip IBM PC este implementata o varianta a limbajului C numita TURBO C. Aceasta varianta dispune de un mediu de programare menit sa ajute utilizatorul în scrierea si punerea la punct a programelor. De asemenea, pe acelasi tip de calculatoare este implementata varianta quickC, care dispune si ea de un mediu de programare dezvoltat.

      Limbajul C contine structurile proprii programarii structurate. Succesul ei s-a dovedit din plin odata cu aparitia limbajului Pascal. De asemenea, limbajul C dispune si de facilitati oferite de limbajele de asamblare, cum sunt lucrul pe biti si utilizarea adreselor.

     El este considerat ca fiind un intermediar între limbajele de nivel înalt si cele de asamblare. Compilatorul C ofera programatorului o flexibilitate mai mare în scrierea programelor decât alte limbaje de programare. El realizeaza un numar mai redus de controale la compilarea textului sursa. Din aceasta cauza programarea în limbajul C este mai expusa la erori decât programarea în alte limbaje, cum ar fi de exemplu, limbajul Pascal.

     V. Descrierea programului     Programul dat consta în prelucrarea unei baze de date. Pentru comoditate s-a creat un meniu operativ cu ajutorul caruia se poate trece din orice etapa în alta, astfel usurând procesul de lucru a utilizatorului.

     Ca si oricare alt program în acest limbaj,mai întîi de toate este nevoie de a in-clude bibliotecile necesare pentru functiile care vor fi folosite :

     1. Biblioteca functiilor de prelucrarea a informatiei de intare_iesire (getch(),gotoxy(),textcolor(),clrscr())

     2. Bibilioteca functiilor de intrare_iesire standard (printf();scanf();fopen()s.a.)

     3. Bibioteca functiilor utilare (randomize();)     Dupa declararea bibiotecilor s-au declarat variabile ce vor fi folosite pe parcursul programului.Variabilele reprezinta spatii în memoria calculatorului avînd acelasi rol în timp.Limbajul C++ recunoaste 5 tipuri de variabile:

     ˘ Caracter: char (rang -127 ..+128)

     ˘ Întreg : int (rang -32768..+32767)

     ˘ Tip de variabila neprecizat sau inexistent:void

     ˘ Real în virgula mobila în simpla precizie:float (10-37..10+37)

     ˘ Real în virgula mobila în dubla precizie:double(10-308..10+308)     Modul de memorare a acestor tipuri de date depinde de tipul calculatorului si de varianta limbajului C++. Moduri de implementare:

     ˘ Signed(cu semn)

     ˘ Unsigned(fara semn)

     ˘ Long(lung)

     ˘ Short(scurt)

     S-au folosit variabile globale deoarece ele sunt recunoscute pe parcursul întegului program.

     Orice program în C se compileaza de la functia principala main() .

     Functia main() este aceea catre care sistemul de operare transfera controlul atunci când se lanseaza în executie programul.Parametrul void înaitea functiei arata ca fun-ctia nu întoarce valori, void între paranteze arata ca functia nu foloseste parameti.

     Întregul program e construit pe subprograme (functii) fiecare avînd numele sau si rol în program.

     Prima functie ce se excuta dupa lansarea programului este menu() care duce apel la desenarea meniului.Aceasta functie curata ecranul (cu clrscr();) apoi atribuie o cu-loare (15 alba) textului care va aparea pe ecran(textcolor(15);),dupa aceasta cu aju-torul functiei de pozitionare a cursorului (gotoxy();) aseaza acesta pe pozitia (15.2) Urmeaza functia de afisare a informatiei cu fomat si culoare cprintf()

     Prototipul functiei: int cprintf( const char *format ,argument,...);     Descrierea functiilor

      În programul dat se contin diferite functii destinate prelucrarii sirurilor de ca-ractere. Aceste functii sunt standarte, adica declarate cu prototip într-o biblioteca spe-ciala. Toate functiile sunt declarate în biblioteca: .

      În timpul rezolvarii acestei lucrari ne-am întâlnit cu situatii când era necesara prelucrarea si pastrarea unei informatii mai complexe care continea date de diferite ti-puri. Gruparea acestor date într-o variabila complexa a fost posibila datorita tipului de date Structura.

     De asemenea trebuie de mentionat faptul ca un rol important în aceasta lucrare au avut-o functiile si fisierele în C. Functiile le-am folosit în scopul evidentierii unor sarcini concrete si încapsularea lor în module aparte, pentru a preveni probabilitatea de aparitie a erorilor atât logice cât si sintactice. Deci acum voi încerca pe scurt sa descriu programul pe care l-am realizat:     1. AFISAREA_CONDITIILOR INITIALE.     Mai întâi am creat un meniu cu ajutorul instructiunii Goto:

     Sintaxa: goto eticheta; unde eticheta este un identificator C atasat unei instructiuni. O eticheta consta dintr-un nume si doua puncte.

     Instructiunea de salt neconditionat transmite controlul executiei programului la instructiunea marcata cu eticheta (în cazul meu eticheta este: meniu).

     În continuare cu ajutorul functiei de intrare în C : getch()

     Sintaxa:var=getch() - unde var este numele variabilei careia îi va fi atribuit caracterul cules de la tastatura (în cazul meu var este caracterul W).

      Ca sa putem verifica conditiile din meniu am folosit instructiunea de selectare Switch:

     Sintaxa: switch(expresie)

     {case expresie const1: instructiunea 1;break;

      ...

      case expresie constN:instructiunea N;brak;

      default:instructiune;

     }

     Atunci când un program întâlneste o instructiune switch, testeaza conditia asociata (expresie). Pe baza valorii întregi a acesteia, el va transfera executia catre blocul case, etichetat cu acea expresie const corespunzatoare. În cazul când nici o expresie const nu este egala cu expresia dupa switch, se îndeplineste instructiunea din ramura default.

      În continuare utilizatorului i se propune sa aleaga orice punct din meniu. Când alegem punctul "1" atunci are loc aplul la functia: Conditii, deci de aici se începe lucrul cu functiile:

     Sintaxa : tip_f nume_-f (lista parametri)

     { declararea variabilei;

     operatori;}

     unde: tip-f - tipul functiei numit tipul valorii returnate ;

      nume-f - numele functiei;

      lista parametri - contine tipul si numele fiecarui parametru, în cazul nostru când compilatorul va întâlni functia "conditii" în acel moment el verifica daca corespund tipul valorii returnate, cantitatea si pozitia parametrilor functiei. Dupa aceea cu ajutorul instructiunii Goto iesim iarasi în meniu.

     Pentru varianta intreaga a acestui referat apasa butonul de "DOWNLOAD"!!!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.