Buzau - Ploiesti - Sinaia - Targoviste

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Un rol activ in dezvoltarea acestei asezari 1-a avut situarea sa in apropierea unor vechi drumuri de comert. Astfel la 4 km rasarit de actualul oras curg apele Teleajenului, iar la 14 km in apus se profileaza riul Prahova. Pe aceste vai au circulat din vechi timpuri calatori si marfuri. Ploiestii au luat amAZploare aproape de confluenta vailor acestor ape si la intretaierea drumurilor de comert ex[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Buzau - Ploiesti - Sinaia - Targoviste

Un rol activ in dezvoltarea acestei asezari 1-a avut situarea sa in apropierea unor vechi drumuri de comert. Astfel la 4 km rasarit de actualul oras curg apele Teleajenului, iar la 14 km in apus se profileaza riul Prahova. Pe aceste vai au circulat din vechi timpuri calatori si marfuri. Ploiestii au luat amAZploare aproape de confluenta vailor acestor ape si la intretaierea drumurilor de comert existente de-a lungul lor.

Asa se explica de ce pe aceste meleaAZguri intilnim urme ale vechilor civilizatii dupa cum urmeaza : pe terasele Dimbului, in partea de nord-est a orasului s-au descoperit resturi materiale din epoca bronzului, iar in apropierea garii de sud, la o departare de cea 500 m sud de aceasta, a existat un cimitir (cimp de urne funerare) geto-dacic, care prin inventarul continut se incadreaza in secolele II i.e.n. -- II e.n.

Pe strada Radu Calomfirescu au fost reperate monede cu chipul imparatului Traiau si numeroasa resturi ceramice romane, ceea ce confirma exisAZtenta probabila a unei villa ori a unei asezari roAZmane.
in poenita de pe malul Dimbului de la marginea imenselor paduri ale codrilor Vlasiei s-a infiripat satul Ploiesti, a carui denumire provine, probabil, dupa numele unui locuitor al tinutului, sensul ar fi de urmasii lui Ploaie, desigur un onomastic.

in orice caz, atestarea documentara a satului este timpurie. Astfel in "Socotelile Brasovului" apar inAZscrisi citiva carausi din Ploiesti : Radu la 1503. Dragoi la 1543, precum si Bervoi, Tudor, Arvat, Draghici si Neagu la 1545. Deci satul Ploiesti exista la inceputul veacului al XVI-lea (1503), dezvoltin-du-se considerabil, ca dovada ca in 1545 sint pomeAZniti cinci carausi ploiesteni folositi pentru tranAZsportul marfurilor brasovene.

Catre sfirsitul veacului al XVI-lea, Ploiestiul are prilejul unei ascensiuni neasteptate datorita lui Mihai Viteazul, care hotaraste sa infiinteze un tirg domnesc pe vatra satului. Nu se cunosc moAZtivele pentru care voievodul a preferat Ploiestii in locul Tirgsorului, care de fapt era pamint domAZnesc. Poate ca buna sa asezare geografica 1-a deAZterminat sa-si construiasca la Ploiesti o locuinta domneasca ; a infiintat un tirg saptaminal si a inAZceput sa-si concentreze ostile in vederea trecerii Carpatilor. in acelasi loc a primit juramintul pe-destrimii comandate de Baba Novac. Ziua de tirg era fixata miercurea, zi pastrata de-a lungul timAZpurilor.

in anul 1671, Antonie Voda din Popesti daruieste ctitoriei sale din Tirgsor vama tirgului din localiAZtate, precum si pe cea a tirgului Ploiesti. Dania este intarita de toti domnitorii urmatori, pina ia Stefan Cantacuzino, care acorda manastirii Sinaia privilegiul de a face tirg la Urlati, fapt care va aduce prejudicii atit Tirgsorului, cit si Ploiestilor.Romanesti, aminteste ca PloAZiestiul era al patrulea ca importanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.