Buruienile si combaterea lor - agricultura generala

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.09

nivel: Facultate

După durata vieții, buruienilor pot fi:
- buruieni anuale care se înmulțesc prin semințe și după timpul când apar și se împart în: efemere cu o perioadă scurtă de vegetație; buruieni de primăvară cu germinație timpurie; buruieni de primăvară cu germinație târzie; buruieni umblătoare cu germinație din toamnă până în primăvară; și buruieni de toamnă care frutctifică după ieranre.
- Bu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Buruienile si combaterea lor - agricultura generala

După durata vieții, buruienilor pot fi:
- buruieni anuale care se înmulțesc prin semințe și după timpul când apar și se împart în: efemere cu o perioadă scurtă de vegetație; buruieni de primăvară cu germinație timpurie; buruieni de primăvară cu germinație târzie; buruieni umblătoare cu germinație din toamnă până în primăvară; și buruieni de toamnă care frutctifică după ieranre.
- Buruieni bienale – germinează primăvara
- Buruieni perene - sunt cele mai periculoase

5. Combaterea buruienilor
Combaterea buruienilor este una dintre măsurile importante pentru obținerea de producții mari și se bazează pe creșterea surselor de îmburuienare, a vegetației existente pe terenul agricol, a rezervelor de semințe și alte organe de îmnulțire din sol, precum și pe recunoașterea particularităților biologice ale fiecărei specii, modului de viață, înmulțirea și răspândire.

Combarea buruienilor din culturile agricole, horticole etc. se realizează prin măsuri preventive și prin măsuri curative.
Principalele metode preventive de combaterea a buruienilor sunt: carantina; folosirea la semănat a semințelor condiționate; obținerea și folosirea de gunoi de grajd cu grad redus de infestare; curățirea apei de irigat de semințe și buruieni; distrugerea focarelor de buruieni de pe suprafețele necultivate; curățirea mașinilor agricole; recoltarea la timp și corectă a culturilor.

Metodele curative combat efectiv buruienile răsărite sau în curs de răsărire. Ele pot fi agrotehnice, fizice, biologice și chimice.
Principalele metode agrotehnice sunt:

- rotația rațională a culturilor în asolament. Semănând aceleași culturi sau din aceeași grupă pe același teren câțiva ani în șir, se poate ajunge la o infestare crescândă a solului cu aceleași buruieni;
- lucrările solului sunt în prezent cele mai importante măsuri agrotehnice de combatere directă a buruienilor. Cele mai importante lucrări în legătură cu combaterea buruienilor sunt: dezmniriștirea, arătura, lucrările cu diferite tipuri de grape, lucrările cu cultivatorul.

- Semănatul la timp și realizarea unei desimi optime
- Întreținerea culturilor în timpul vegetației prin plivit și prășit. Prășitul este o lucrare de combatere a buruienilor mai eficace și mai puțin costisitoare decât plivitul.
- Folosirea amendamentelor pe solurile acide sau alcaline reduce foarte mult numărul de buruieni specifice acestori soluri.
- Mulcitul organic (acoperirea intervalului dintre rânduri cu resturi organice sau masă plastică) împiedică mai puțin apariția buruienilor, dar este foarte costisitor.

- Desecarea terenurilor cu exces de umiditate contribuie la reducerea numărului de buruieni specifice unui conținut sporit de apă.
Metode fizice. Principalele metode fizice sunt: arderea cu flacăra; sterilizarea solului se practică mai ales, în sere, răsadniție, la solul pentru ghivecele nutritive.

Metode biologice. Se folosesc fenomenele aleopatice, insectele, agenți patogeni, iar uneori melci, pești etc.

Metode chimice. Creștera producției agricole este legată și de utilizarea tot mai intensă a substanțelor chimice (erbicide) în combaterea buruienilor. Folosirea erbicidelor în combaterea buruienilor constituie atât avantaje cât și dezavantaje. Ca avantaje menționăm reducerea necesarului de forță de muncă în agricultură și creșterea productivității muncii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.