Buruienile din culturile agricole

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Inmultire vegetativa - in afara de seminte numeroase buruieni dar in special cele perene se inmultesc pe cale vegetativa, prin rizomi, drajoni, bulbi, stoloni, sau prin fragmentarea radacinilor sau a tulpinilor.Rizomii - sunt tulpini subterane ce poarta un mare numar de muguri din care pot porni noi tulpini. Drajonii - sunt muguri ce apar pe radacini si din care pornesc noi plante.Bulbul - un mi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Buruienile din culturile agricole

Inmultire vegetativa - in afara de seminte numeroase buruieni dar in special cele perene se inmultesc pe cale vegetativa, prin rizomi, drajoni, bulbi, stoloni, sau prin fragmentarea radacinilor sau a tulpinilor.Rizomii - sunt tulpini subterane ce poarta un mare numar de muguri din care pot porni noi tulpini. Drajonii - sunt muguri ce apar pe radacini si din care pornesc noi plante.Bulbul - un microblast disciform, scurt, acoperit cu frunze carnoase, bogat in substante de rezerva. Stolonii - sunt tulpini taratoare care provin de la baza tulpinii principale si servesc la inmultirea vegetativa (formeaza lastari si radacini de la nodurile tulpinii care ating solul).
Tuberculii - sunt tulpini cu internodii foarte scurte si groase, cu muguri aflati la subsuara unor frunze rudimentare si care sunt capabili sa formeze tulpini aeriene.

Germinatia esalonata - buruienile sunt capabile sa germineze prin multitudinea de specii care se gasesc in sol, pe toata perioada de vegetatie a plantelor de cultura ceea ce face ca lupta cu buiruinile sa fie dificila si trebuie purtata cu perseverenta, ani de zile pentru a reduce rezerva de seminte de buruieni din sol.Maturitatea semintelor - in functie de specie, semintele de buruieni ajung la maturitate in perioade foarte diferite practic pe parcursul intregii perioade de vegetatie. La specii ca stirul sau palamida maturarea semintelor se face esalonat, pe aceeasi planta putandu-se gasi, o perioada indelungata, concomitent flori si seminte mature.

Raspandirea semintelor - o alta particularitate a buruienilor este ca semintele lor se raspandesc foarte usor la distante mari.
Dupa sistemul de raspandire deosebim specii anemohore (se raspandesc cu ajutorul vantului) hidrohore (se raspandesc prin apa) si zoohore (raspandite prin intermediul animalelor).Sistem radicular puternic - majoritatea buruienilor au un sistem radicular profund si puternic ramificat, in aceste conditii, buruienile fac fata mai usor conditiilor diferite si dificile de mediu, realizeaza o desime mare la unitatea de suprafata si o concurenta acerba plantelor cultivate.

Vitalitatea si longevitatea - prin vitalitate se intelege capacitatea semintelor de a rezista la conditiile nefavorabile de mediu, fara a-si pierde capacitatea de germinare, iar prin longevitate - insusirea semintelor de a-si pastra un timp foarte indelungat capacitatea germinativa. Daca semintele plantelor ajunse in sol isi pastreaza capacitatea germinativa de la cateva zile la cateva saptamani, semintele de buruieni raman viabile in sol cativa ani sau chiar zeci de ani si germineaza esalonat infestand culturile.

Plasticitatea si adaptabilitatea. Plasticitatea buruienilor este insusirea acestora de a creste si a se dezvolta in functie de conditiile de mediu. La buruieni intervalul de variatie al conditiilor de viata (apa, hrana, lumina, temperatura) este foarte larg spre deosebire de plantele de cultura la care este foarte ingust.Adaptabilitatea este insusirea buruienilor de a se adapta la conditii foarte diferite de viata, de a rezista la factorii negativi de crestere si dezvoltare si de a convietui cu anumite plante de cultura. Unele buruieni apar in toate plantele de cultura, insa altele s-au adaptat sa traiasca si sa se dezvolte in anumite culturi (Matricaria sp. Centaurea cyanus- in cerealele paioase, Echinochloa oryzicola - in orez).

Sursele de imburuienare ale culturilor agricole.
Principalele surse de imburuienare sunt :
1. Rezerva de seminte de buruieni din sol - anual cantitati enorme de seminte de buruieni si organe de inmultire vegetativa ale acestora ajung in sol. Din totalul semintelor o mare parte isi pierd capacitatea de germinatie insa 25-30% sunt capabile sa germineze.
2. Terenurile necultivate - pe acestea se dezvolta un numar mare de buruieni. Semintele acestora sunt raspandite de vant, animale, apa etc.
3. Materialul de semanat - daca semintele folosite la semanat nu sunt corespunzator conditionate. (materialul semincer trebuie sa fie insotit de buletin rosu).

4. Gunoiul de grajd - in gunoiul de grajd se gaseste un numar mare de seminte de buruieni, care provin din furajele folosite in hrana animalelor, din gozurile folosite sau de la buruienile care cresc in jurul platformelor de gunoi de grajd. Trecand prin tubul digestiv al animalelor semintele de buruieni, mici, rotunde, cu diametrul sub 1 mm si suprafata neteda, nu-si pierd germinatia. Prin fermentarea gunoiului de grajd (60-700C) semintele de buruieni isi pierd capacitatea germinativa.

Buruienile problema si harta imburuienarii
O conditie esentiala pentru o combatere eficienta a buruienilor si o utilizare integrata a metodelor de combatere este cunoasterea raspandirii speciilor de buruieni. Aceasta conditie este indeplinita prin efectuarea lucrarilor de cartare a buruienilor.
Prin cartarea buruienilor se intelege stabilirea gradului de imburuienare cantitativ si calitativ, al terenurilor agricole. Actiunea de cartare se incheie prin intocmirea hartilor de imburuienare.

Hartile de imburuienare sunt foarte utile deoarece prezinta o imagine sintetica a gradului de imburuienare, indica speciile dominante, scot in evidenta existenta vetrelor de buruienile cele mai periculoase, permit aplicarea unor masuri de combatere diferentiate pe fiecare sola si parcela in parte, in functie de gradul de imburuienare.
In functie de modul de alcatuire si felul in care exprima starea de imburuienare deosebim :

- harti analitice - evidentiaza raspandirea pe o anumita suprafata a unei singure specii sau a unei singure grupe de buruiene ;
- harti sintetice - prezinta raspandirea unor asociatii sau a mai multor grupe de buruieni pe teritoriu dat ;
- harti mixte - folosesc elemente de prezentare din cele doua tipuri de harti (analitica si sintetica) si sunt cele mai folosite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.