Bursele de Marfuri

3x puncte

categorie: Economie

nota: 4.83

nivel: Facultate

Bursa este o piata speciala organizata de catre stat sau de catre societati particulare in cadrul careia se confrunta cererea cu oferta si au loc tranzactii de vanzare-cumparare de marfuri, titluri de valoare, etc.
Bursa de marfuri este o forma a bursei, o piata speciala, unde se negociaza operatiuni de vanzare-cumparare de marfuri fungibile (omogene), pe baza de mostre, cum ar fi: produse [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bursele de Marfuri

Bursa este o piata speciala organizata de catre stat sau de catre societati particulare in cadrul careia se confrunta cererea cu oferta si au loc tranzactii de vanzare-cumparare de marfuri, titluri de valoare, etc.
Bursa de marfuri este o forma a bursei, o piata speciala, unde se negociaza operatiuni de vanzare-cumparare de marfuri fungibile (omogene), pe baza de mostre, cum ar fi: produse agroalimentare (grau, porumb, orez, soia, cartofi, carne); metale (cupru, aluminiu, zinc, metale pretioase, etc.); produse forestiere (cherestea); produse petroliere (titei si derivati ai acestuia).
Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a inceput in urmă cu aproximativ 2000 de ani in Grecia si Roma Antica si continua si astazi. Daca ar fi sa alegem oricare din produsele tranzactionate azi la bursa si am incerca sa-i traversam evolutia pe piata de-a lungul istoriei, am gasi ca acesta a trecut prin cinci faze distincte: oferirea ca dar, schimbul de marfa (barter), contractul cu plata si livrare imediata (spot), contractul cu plata si livrare ulterioara stabilirii pretului (forward) si contractul la termen (futures şi options).
Denumirea de ,,bursa" provine de la orasul Bruges, unde aceste adunari se tineau la Hotel des Bourses, numit asa dupa un senior din vechea si nobila familie van den Boursen care il construise si pe al carui frontispiciu erau sculptate in piatra trei pungi (fr. bourse). Aici se intalneau bancherii si negustorii pentru a negocia bani, metale pretioase, hartii de valoare si marfuri. Cu timpul, locurile de intalnire ale comerciantilor au primit denumirea de burse.
La bursa se confrunta cererea cu oferta marfurilor respective si se fixeaza cursul (pretul) acestora, negocierea nu se realizeaza asupra unor bunuri fizice, individuale si prezente ca atare la locul contractarii (ca in cazul licitatiilor clasice), ci pe baza unor documente reprezentative (<>), care consacra dreptul de proprietate asupra marfii si constituie imaginea comerciala a acesteia (o anumita cantitate de marfa de o anumita calitate). Deci, bursa de marfuri este o piata dematerializata unde se incheie contractul dintre parti, identificarea si circulatia marfurilor realizandu-se in afara acestei piete.
Bursele de marfuri sunt piete libere deoarece asigura confruntarea directa si deschisa a cererii si ofertei disponibile pentru marfurile respective. Prin esenta sa, bursa este opusa ideii de monopol.
Aceasta este o piata organizata, intrucat tranzactiile care au loc se realizeaza conform unor principii, norme si reguli cunoscute si acceptate de participanti. Organizarea pietelor bursiere se realizeaza atat prin cadrul legal stabilit in fiecare tara referitor la activitatea bursiera, cat si prin regulamentele de natura interna specifice fiecarei burse in parte. De asemenea, tranzactiile bursiere se efectueaza intotdeauna prin intermediul unor firme specializarte (de tip broker-dealer) si care dispun de un personal specializat (agentii de bursa), ce asigura stabilirea contactului dintre purtatorii cererii si ofertei de marfuri.
Bursa de marfuri este si o piata reprezentativa servind drept reper pentru toate tranzactiile care se efectueaza cu acele marfuri, pentru intreaga activitate economica, aici stabilandu-se pretul (cursul bursier) pentru marfurile negociate.
Existenta si functionarea burselor de marfuri se bazeaza pe indeplinirea unor conditii referitoare la cererea si oferta de marfuri, pretul acestora, natura marfurilor, informatiile privind piata. Aceste conditii constituie, in fapt, trasaturi specifice ale burselor de marfuri, precum :
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.