Bursa universala marfuri a Moldovei

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Bursa Universala de Marfuri a Moldovei SRL a fost creata de catre 15 fondatori - persoane juridice, fiind inregistrata, in conformitate cu legislatia in vigoare a RM, la 23 august 2002. Capitalul statutar al Bursei constituie 1 005 mii lei. In prezent Bursa intruneste 20 de membri. Organul suprem de conducere este Adunarea Generala a Asociatilor si Membrilor Bursei, de competenta careia tine atat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bursa universala marfuri a Moldovei

Bursa Universala de Marfuri a Moldovei SRL a fost creata de catre 15 fondatori - persoane juridice, fiind inregistrata, in conformitate cu legislatia in vigoare a RM, la 23 august 2002. Capitalul statutar al Bursei constituie 1 005 mii lei. In prezent Bursa intruneste 20 de membri. Organul suprem de conducere este Adunarea Generala a Asociatilor si Membrilor Bursei, de competenta careia tine atat aprobarea regulilor bursiere, cooptarea noilor membri etc., cat si alegerea Comitetului de bursa si a organului executiv.

Bursa este independenta si autogestionanta, dar conlucreaza permanent cu organele legislative si executive ale RM, institutiile publice abilitate, numerosi parteneri de afaceri din tara si de peste hotare.
Primele tranzactii in cadrul BUMM au fost efectuate la 30 septembrie 2002, pentru ce anterior au fost aprobate Regulile provizorii si un sir de regulamente interne. Evolutia cadrului normativ este inca in proces, diverse proiecte fiind discutate in cadrul comitetelor de bursa, cu aprobarea lor ulterioara de catre organele respective de conducere.

In scurt timp dupa formare, BUMM s-a afirmat ca o institutie viabila, de perspectiva. Cifra de afaceri se apropie de 130 mil. lei, pe arena bursiera au fost expuse peste 5,6 mii loturi de marfa fizica, dintre care peste 4,7 mii loturi s-au soldat cu incheierea tranzactiilor.
Ce este important, in permanenta are pozitii deschise. Se extinde numarul brokerilor, al clientilor, geografia tranzactiilor, sortimentul marfurilor.

Aparitia bursei de marfuri a fost dictata de reformele economice ce au loc in Republica Moldova, modificarea relatiilor economice si stabilirea unor relatii bazate pe principii de piata precum si de necesitatea existentei unui mecanism ce ar permite crearea conditiilor necesare pentru interactiunea cererii si ofertei si determinarea preturilor de piata pentru diferite categorii de marfa. Tranzactiile bursiere au la baza principii echitabile de organizare a licitatiilor bursiere, dand posibilitate tuturor doritorilor sa-si expuna cererile si ofertele in conditii egale de piata.

Mentionam faptul ca mecanismul bursier asigura accesul tuturor agentilor economici la cererile la cumparare si ofertele la vanzare plasate. Problematica crearii unei burse de marfuri in Republica Moldova a fost destul de activ studiata pe parcursul anilor 1999-2002, apelindu-se la o anumita etapa la ajutorul specialistilor bursieri din tarile vecine Romania si Ukraina. Se preconiza chiar si creare la Chisinau a unei filiale a Bursei de Marfuri din Bucuresti.

In cele din urma s-a ajuns la concluzia de a crea bursa de marfuri cu aportul specilistilor autohtoni in domeniu, fiind implicati in calitate de fondatori doar companii autohtone. Tinand cont de necesiatatea evidenta a aparitiei bursei de marfuri si importanta acesteea in sporirea transparentei econmiei nationale, principalul promotor al procesului dat a fost Guvernul Republicii Moldova, care la 9 iulie 2002 aproba Hotararea nr. 899 "Cu privire la stimularea comertului bursier".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.