Bursa de valori mobiliare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Etica pietei: Bursa se angajeaza sa asigure ca piata valorilor mobiliare functioneaza intr-un mod care sporeste increderea utilizatorilor, autoritatilor si publicului larg in general.
Neutralitate: Bursa se angajeaza sa actioneze neutru si sa-si mentina integritatea in relatia cu toti participantii la piata, precum si cu alte institutii sau organizatii care supravegheaza sau opereaza in pia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bursa de valori mobiliare

Etica pietei: Bursa se angajeaza sa asigure ca piata valorilor mobiliare functioneaza intr-un mod care sporeste increderea utilizatorilor, autoritatilor si publicului larg in general.
Neutralitate: Bursa se angajeaza sa actioneze neutru si sa-si mentina integritatea in relatia cu toti participantii la piata, precum si cu alte institutii sau organizatii care supravegheaza sau opereaza in piata de capital.

Traditie. Pe fundalul unei traditii de peste 70 de ani de burse de marfuri, care au functionat dupa modelul burselor occidentale, istoria Romaniei consemneaza, in anul 1881, aparitia primei burse de valori, datorat adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri.

Conditiile politice si economice au permis infiintarea bursei de valori in Romania in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand s-au contractat de catre stat primele imprumuturi interne si externe si au fost emise primele actiuni de catre societatiile create. Primele imprumuturi interne emise de stat dateaza din 1832 in Muntenia si din 1834 in Moldova. In 1864 guvernul roman contracteaza primele doua amprumuturi externe pentru lichidarea datoriilor flotante si acoperirea deficitelor bugetare, unul pe piata londoneza, altul pe piata franceza.

Se infiinteaza primele societati economice si financiare, se emit primele actiuni. Apoi se elaboreaza primele doua proiecte de lege privind reglementarea comertului de bursa, in 1865, respectiv 1868, de catre Camera de Comert din Bucurestii, care nu s-au aprobat.
Odata cu infiintarea Bancii Nationale in anul 1880 s-a simtit nevoia unei burse oficiale, cu un local propriu. Prima lege bursiera mai importanta a aparut in 1881, iar bursa a fost deschisa oficial la 1 decembrie 1882.

La inceput nu avea taria unei burse adevarate, tranzactiile incheiate erau slabe, fapt ce facea ca si cota ofiAZciala sa dispara peste cateva zile. Atragerea clientilor pe piata neoficiala de catre mijlocitorii neoficiali si de catre unele banci, carora nu le convenea cota oficiala, a pus practic bursa oficiala in imposibilitate sa mai functioneze norAZmal.Activitatea bursei a devenit neansemnata pana in 1904, cand s-a emis o noua lege, care predevea expres obligatia efectuarii operatiilor de vanzare/cumparare a hartiilor de valoare prin intermediul bursei oficiale de comert.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.