Bursa de Valori Bucuresti

7x puncte

categorie: Economie

nota: 4.78

nivel: Facultate

Revoluția din 1989, care a însemnat o nouă cotitură importantă în istoria țării noastre, a impus cu acuitate prin programul de reformă, ce i-a urmat și necesitatea reclădirii pieței de capital și instituțiilor acesteia, printre care și Bursa de Valori București.

Un grup de specialiști din diferite sectoare economice au început să reconstruiască această piață, încă din anul 1992. Pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bursa de Valori Bucuresti

Revoluția din 1989, care a însemnat o nouă cotitură importantă în istoria țării noastre, a impus cu acuitate prin programul de reformă, ce i-a urmat și necesitatea reclădirii pieței de capital și instituțiilor acesteia, printre care și Bursa de Valori București.

Un grup de specialiști din diferite sectoare economice au început să reconstruiască această piață, încă din anul 1992. Procesul de reconstrucție a început cu adoptarea Legii nr. 52/ 1994 privind valorile mobiliare și bursele de valori și a fost completat cu cel de educare a publicului larg cu noțiuni uitate sau nicicând cunoscute.

Procesul legislativ a continuat paralel cu evoluția pieței de capital fiind completat cu Legea nr. 512/ 2002 privind piețele reglementate de mărfuri și instrumente financiare derivate, Legea nr. 513/2002 privind organismele de plasament colectiv și Legea 525/2002 privind valorile financiare și piețele reglementate, la care se adaugă Regulamente și Instrucțiuni emise de CNVM.

În etapa actuală ca urmare a procesului de globalizare, economiile naționale converg spre modelul pieței libere, ca urmare a unui proces accelerat de reglementare, de înlăturare a barierelor din calea capitalului internațional, precum și a apariției de noi oportunități de afaceri prin privatizarea de către stat a societăților în patrimoniul propriu.

Avansul tehnologic în domeniul informatic și al telecomunicațiilor a înlăturat distanțele în timp și spațiu și a creat noi modalități de interacțiune între societățile comerciale și clienții acestora. Explozia tranzacționării prin Internet conduce la adevărate revoluții în domeniul investițional.

Capitalul circulă în jurul lumii cu viteza luminii, și provoacă apariția de noi instrumente financiare care pe de o parte ajută la admiterea riscului, dar pe de altă parte dețin un potențial important de creare a acestuia. Investitorii actuali, de la micul acționar și până la cele mai sofisticate instituții financiare, cer și capătă un acces tot mai larg și mai complet la informație și la execuția imediată a tranzacțiilor.

Fără îndoială, toate acestea conduc la o piață financiară globală orientată spre satisfacerea necesarului de capital al întregului mapamond. Modificările de ordin demografic de la creșterea mediei de viață cu consecință imediată în creșterea investițiilor în schemele de pensii și până la afluxul de noi investitori din Europa și Asia vor continua să modeleze această piață.

Promovarea unui sistem de piață liberă nu presupune și nici nu impune dispariția intervenției guvernelor în sfera economicului ci, dimpotrivă, rolul acestora devine mai important ca oricând. Guvernele sunt acelea care vor trebui să asigure transparența și mecanismele de formare a prețurilor și să impună aplicarea legii în piață, astfel încât capitalul să joace după reguli similare oriunde își îndreaptă cursul.

Atunci când capitalul este liber să-și scrie singur propriul itinerar, să circule oriunde doar la simpla apăsare a unui buton, competiția globală se va intensifica, iar investitorii vor invada acele piețe care se vor dovedi cele mai lichide, mai transparente, mai deschise și, mai corecte.

Țările care vor alege să participe la acest proces vor cunoaște noi locuri de muncă, prosperitate și avans rapid în tehnologie, sănătate, educație și infrastructură, pe scurt, o societate mai bună pentru toți.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.