Bursa Romana de marfuri

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Dupa obiectul tranzactiilor lor, bursele se impart in doua mari categorii: burse de marfuri, la care se comercializeaza produse si servicii, si burse de valori, la care se comercializeaza active financiare (in speta, valori mobiliare, actiuni si obligatiuni).
La randul lor, bursele de marfuri pot fi generale, pentru comercializarea mai multor categorii de produse si servicii, sau specializa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bursa Romana de marfuri

Dupa obiectul tranzactiilor lor, bursele se impart in doua mari categorii: burse de marfuri, la care se comercializeaza produse si servicii, si burse de valori, la care se comercializeaza active financiare (in speta, valori mobiliare, actiuni si obligatiuni).
La randul lor, bursele de marfuri pot fi generale, pentru comercializarea mai multor categorii de produse si servicii, sau specializate pe anumite grupe de marfuri. (Vezi Figura 10.1.)

Spre deosebire de licitatii, bursele de marfuri sunt piete cu functionare permanenta . Ele sunt organizate intr-o forma institutionalizata, fie din initiativa privata, fie ca burse de stat. In primul caz, forma juridica de organizare este de cele mai multe ori cea a asociatiei fara caracter lucrativ, desi exista si burse constituite ca societati comerciale. Sintagma "bursa de marfuri" acopera realitati diferite in diferite etape istorice si in diferite tari. O prima acceptiune este aceea de piata de marfa fizica, respectiv un mecanism tranzactional prin care se incheie contracte a caror executare se face numai prin predarea/primirea efectiva a marfii - obiect al contractului, respectiv plata sumei de bani reprezentand pretul.

Dupa momentul in care are loc derularea lor, operatiunile pe pietele de marfa fizica pot fi "la disponibil" sau spot si "cu executare amanata" sau forward. O alta categorie de burse sunt pietele la termen, numite si "burse de hartii", deoarece in acest caz tranzactia are esentialmente un caracter financiar, fiind bazata pe documente si nu pe livrare efectiva de marfa; executarea in natura reprezinta numai exceptia in acest tip de tranzactii. In prezent forma dominanta si deosebit de dinamica a pietelor la termen o reprezinta pietele futures si cele cu optiuni.

Tranzactiile la termen se incheie in cadrul burselor si beneficiaza de un regulament propriu si de un mecanism specific de realizare. Pentru organizarea si functionarea corespunzatoare a unei piete la termen se cer a fi indeplinite o serie de conditii:
- Obiectul contractului trebuie sa fie un bun (activ) fungibil;
Bunurile fungibile sunt omogene din punct de vedere calitativ, fiind definite prin caractere generice, si ele pot fi individualizate prin numarare, masurare, cantarire etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.