Burebista si marea stapanire vremelnica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.36

nivel: Facultate

-pe plan central Burebista recruteaza oameni noi insarcinati cu administrarea agriculturii, strangerea darilor, supravegherea muncilor obstesti obligatorii facand posibila realizarea sistemului de fortificatii in Dacia (Nucleul din muntii Sureanu intins pe o suprafata de 200 km patrati).

Nucleul cuprindea cetatile de la:Costesti (o posibila resedinta regala), Piatra Rosie, Blidar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Burebista si marea stapanire vremelnica

-pe plan central Burebista recruteaza oameni noi insarcinati cu administrarea agriculturii, strangerea darilor, supravegherea muncilor obstesti obligatorii facand posibila realizarea sistemului de fortificatii in Dacia (Nucleul din muntii Sureanu intins pe o suprafata de 200 km patrati).

Nucleul cuprindea cetatile de la:Costesti (o posibila resedinta regala), Piatra Rosie, Blidaru (prima incinta), Banita, Capalna, Cugir, Varful lui Hulpe apara asezarile de pe terasele de la Gradistea de Munte (Fata cetatii, Fetele albe), si caile de acces spre marele centru religios de pe Dealul Gradistii.

-incinta militara din centrul religios are o suprafata de 3 ha cu ziduri de piatra ecarisata (blocuri de calcar fasonate) care fac din Sarmizegetusa dacica un unicat in Europa.cetatile construite din piatra de calcar nefasonate, fara mortar , se vor inmultii in a doua jumatate a secolului I i.Hr., de cand dateaza cea ce specialisti denumesc traditionalul zid dacic (Murus Dacicus).

-cetati de piatra legate cu piatra nefasonata legate cu lut :
-cetatile de pamant existau in multe alte locuri
-armata lui Burebista ajungea in timp de razboi pana la 200 de oameni.
3. Politica externa in ultimii ani de domnie ; Relatiile cu Pompeius si Caesar

-politica externa activa, continua actiunile diplomatice dar si cele militare fulgeratoare in urma carora supune ,, cea mai mare parte din populatiile vecine'', incat ajunge sa fie temut (...) chiar si de romani (dupa Strabon)dupa 48 i.Hr Burebista intervine in conflictul dintre Caesar si Pompeius

-in inscriptia de la Balcic este pomenit numele solului Acornion trimis de Burebista la Pompei in cartierul general de la heraclea Lynkestis, acesta fiind un sacerdol grec din Dionysopolis. Se presupune ca solul a fost trimis in idea unei aliante cu Pompeius.se crede ca misiunea diplomatica incredintata lui Acornion are locintre douamomente principale ale razboiului civil dintre Caesar si Pompeius :

7 iunie 48 i.Hr. infrangerea lui Caesar la Dyrrachium si 9 august 48 i.Hr. infrangerea lui Pompeius la Pharsalos-dupa 3-4 ani de la victoria asupra lui Pompeius, Caesar trimite numeroase legiuni la hotarul regatului getodecic;Burebista va fi si el asasinat in aceleasi inprejurari ca si adversarul lui Caesar.

Dacia de la Deceneu la Diurpaneus-unitatea statului dacoget este intrerupta de moartea lui Burebista-cetatile grecesti de pe tarmul nordvestic al Pontului Euxin nu mai recunosc autoritatea acestuia
-triburile dintre Dunare si cursul superior al Tisei, in special cele celtice isi proclama neatarnarea

-vechile capetenii impart intinasa stapanire a lui Burebista in patru apoi in cinci regate, mai slab e din punct de vedere militar
-Caius Plinius Secundus(Pliniu cel Batran) si alti contemporani, scriu despre o entitate istorico-geografica denumita Dacia, confirmand vechea unitate etnico-lingvistica si spirituala a getodacilor, evidenta si in conditiile de faramitare politica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.