Burebista - Primul organizator al statului dac

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Razboaiele purate de Burebista dezvaluie si alta latura a personalitatii sale. Raida incheiere victorioasa a campaniei impotriva celtilor ne indeamna sa credem ca ofensiva regelui a constituit o surpriza pentru acestia. Pe de alta parte, o inscriptie Histriana lasa sa se inteleaga ca Burebista stia sa organizeze un asediu de lunga durata, iar cucerirea litoralului Pontic dovedeste ca zidurile mas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Burebista - Primul organizator al statului dac

Razboaiele purate de Burebista dezvaluie si alta latura a personalitatii sale. Raida incheiere victorioasa a campaniei impotriva celtilor ne indeamna sa credem ca ofensiva regelui a constituit o surpriza pentru acestia. Pe de alta parte, o inscriptie Histriana lasa sa se inteleaga ca Burebista stia sa organizeze un asediu de lunga durata, iar cucerirea litoralului Pontic dovedeste ca zidurile masive de piatra ale cetatilor grecesti nu constituiau pentru el un obstacol de netrecut. In sfarsit, nici un izvor nu spune ca Burebista ar fi pierdut vreo batalie si cu atat mai putin vreuv razboi.

Totul indreptateste concluzia ca regele dac a fost si un mare comandant militar. Politica externa: Politica externa a statului lui Burebista, deosebit de activa si indrazneata, este indreptata spre redobandirea vechilor tinuturi dacice si spre contracararea pericolului expansiunii romane ce se contura pe intreaga linie a Dunarii. Pe plan militar primele mari actiuni il gasesc pe Burebista atacand in 74 sudul Dunarii in alianta cu scordiscii pe care insa mai apoi din cauza unor neintelegeri ii nimiceste. In jurul anului 60 nimiceste celtii boi si taurisci in fruntea carora se afla Critasiros.

Mai apoi intre anii 55-48 cucereste intregul litoral pontic intre Olbia si Apollonia. Pe plan diplomatic duce tratative cu Pompeius caruia ii si ofera ajutor militar si care vorbeste in fata Senatului roman de un prieten personal (poate Burebista). Probabile legaturi diplomatice are cu dalmatii cand s-ar fi putut amesteca in rascoala acestora pe malul Adriaticii. Se presupun legaturi si cu Midridates VI Eupator desi putin probabile. Primul obicetiv il constituie, in jurul anului 60 i.e.n., inlaturarea suprematiei celtice din reg. Dunarii Mijlocii.

Amploarea si vigoarea acestui efort militar, precum si succesul sau gasesc ecou si in izvoarele istorice care consemneaza completa nimicire a triburilor celtilor boii aflati sub conducerea lui Critasiros, precum si a celor taurisci; in urma acestei victorii, hotarele apusane ale Regatului dac sunt fixate pe Dunarea Mijlocie si Muntii Slovaciei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.