Burebista

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Liceu

La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocratia tribala si masa razboinica, puterea si iscusinta lui Burebista), ci si cei externi (cresterea amenintarilor celtilor si romanilor). Unificarea triburilor geto-dace s-a realizat pe 2 cai: pe cale pasnica, cand sefii de trib accepta supunerea fata de Burebista de buna voie, si pe cale razboinica, cand se doreste pastra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Burebista

La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocratia tribala si masa razboinica, puterea si iscusinta lui Burebista), ci si cei externi (cresterea amenintarilor celtilor si romanilor). Unificarea triburilor geto-dace s-a realizat pe 2 cai: pe cale pasnica, cand sefii de trib accepta supunerea fata de Burebista de buna voie, si pe cale razboinica, cand se doreste pastrarea puterii tribale de catre unii conducatori locali (cetatea Tyras a fost arsa din temelii). Desigur, cresterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunavoie a multor uniuni tribale geto-dacice.

Strabon scria ca, ascultandu-l pe Deceneu, geto-dacii "s-au lasat induplecati sa taie vita de vie si sa traiasca fara vin". Unificarea triburilor geto-dacice se termina pe la 60 i.Hr.-59 i.Hr, cand Burebista incepe campania impotriva celtilor. In muntii Orastiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el formeaza cetati de piatra, cele mai importante fiind: Costesti, Blidaru, Capalna si Sarmisegetuza, ultima transformata, pana la urma, chiar in capitala a regatului.
Luptele cu celtii

Pericolul cel mai apropiat de centrul statului lui Burebista era reprezentat de celti. In anul 60 i.Hr. sau 59 i.Hr. porneste o campanie fulgeratoare impotriva boilor, tauriscilor si anartilor, pe care-i distruge. Rezultatul a fost o masiva migratie a celtilor spre vest. In teritoriile cucerite au aparut asezari geto-dace. In aceeasi campanie au fost zdrobiti probabil si scordiscii de la gura Tisei. Hotarele Daciei s-au extins astfel pana la confluenta raului Morava cu Dunarea Mijlocie.Cucerirea litoralului Marii Negre
Dupa campania impotriva celtilor, Burebista a acordat mare atentie zonei istro-pontice, unde primejdia romana era in crestere.

In anii 73 i.Hr.-72 i.Hr. cetatile grecesti pontice sunt cucerite de generalul roman Terentius Varro Lucullus. Cetatile se rascoala impotriva guvernatorului Antonius Hybrida. Hybrida a organizat o expeditie, dar a fost infrant de greci, aliati cu bastarnii si getii. Burebista hotaraste apoi sa supuna cetatile de pe litoralul Pontului Euxin (Marea Neagra). In 55 i.Hr. cucereste orasul grecesc Olbia de la gurile Bugului, apoi Tyras. Au urmat apoi Histria, Tomis, Mesembria. Intregul litoral pontic si teritoriul pana la muntii Haemus (Balcani) se afla sub stapanirea lui Burebista. De aici, Burebista a organizat expeditii pana in Macedonia si Illiria.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.