Bunurile informationale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In societatea contemporana, bunurile nformationale sunt de o mare varietate.
In raport cu modul de utilizare la care se preteaza, bunurile informationale pot fi grupate in doua categorii:
- continuturile informationale ("content");
- programele informatice ("software").

Continuturile informationalesunt utilizabile ca atare, in mod nemijlocit de catre benefici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bunurile informationale

In societatea contemporana, bunurile nformationale sunt de o mare varietate.
In raport cu modul de utilizare la care se preteaza, bunurile informationale pot fi grupate in doua categorii:
- continuturile informationale ("content");
- programele informatice ("software").

Continuturile informationalesunt utilizabile ca atare, in mod nemijlocit de catre beneficiarii finali de informatie; utilizarea lor nu necesita conditii speciale de infrastructura si nici abilitati speciale. Din categoria bunurilor de natura continuturilor informationale fac parte, printre altele, documentele, cartile tiparite, cartile electronice, ziarele si revistele, bazelele de date, filme, inregistrarile sonore, emisiunile de radio si de televiziune, paginile de Internet etc.

Programele de calculator constau in proceduri de tratare a informatiei, transpuse, cu ajutorul unor limbaje algoritmice, in instructiuni executabile pe calculatoarele electronice. Programele reprezinta bunuri complementare calculatoarelor electronice si functioneaza numai instalate pe acestea, putand fi, astfel, utilizate pentru efectuarea diverselor operatii de tratare a informatiei. Cele doua categorii principale de bunuri informationale isi au originea in subramuri diferite ale sectorului economic al informatiei, respectiv industria producatoare de continuturi informationale si, respectiv, industria producatoare de programe informatice.

Existenta bunurilor publice este considerata drept cea mai importanta forma de esec al pietelor, esec determinat de faptul ca beneficiile si respectiv, costurile sociale ale furnizarii acestor bunuri difera fata de costurile si beneficiile lor private.
In general, un bun public pur prezinta urmatoarele doua caracteristici definitorii: non-rivalitatea intre consumatori;imposibilitatea excluderii de la consum a unor beneficiari. Exemplul clasic de bun public este cel al semnalelor de avertizare emise de farurile maritime; alte exemple sunt apararea nationala, iluminatul stradal etc.

Caracteristicile generale ale informatiei fac ca, la origine, orice bun informational sa fie un bun public pur. Faptul ca bunurile informationale se difuzeaza pe un suport artificial sau printr-un anumit mediu face ca un bun informational sa apara ca bun public pur numai daca si suportul/mediul utilizat este, la randul sau, un bun public. In exemplul de mai sus, semnalul emis de farul maritim foloseste ca mediu de transmisie lumina, care este si ea bun public pur.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.