Bulimia nervoasa

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.51

nivel: Facultate

Bulimia si alte tulburari alimentare sunt legate de anomalii ale neurotransmitatorilor – in special a serotoninei, implicata in reglarea aporturilor alimentare. Afectarea senzatiei de satietate, scaderea ratei metabolismului bazal si anomaliile in reglarea functiei gonadice au fost observate la pacientii cu bulimie.

Aceste anomalii pot fi asociate cu alterarea functiei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bulimia nervoasa

Bulimia si alte tulburari alimentare sunt legate de anomalii ale neurotransmitatorilor – in special a serotoninei, implicata in reglarea aporturilor alimentare. Afectarea senzatiei de satietate, scaderea ratei metabolismului bazal si anomaliile in reglarea functiei gonadice au fost observate la pacientii cu bulimie.

Aceste anomalii pot fi asociate cu alterarea functiei leptinei. Leptina este o proteina ce controleaza greutatea corporala, actionand asupra sistemului nervos central pentru a reduce aporturile alimentare. In studiile efectuate, administrarea de leptina a dus la scaderea ingestiei de alimente, ceea ce sugereaza ca alterarea functiei leptinei contribuie la episoadele de supraalimentatie observate la bulimici.

Mediul sociocultural joaca cu siguranta un rol in aparitia bulimiei. Bulimia este mai frecventa in culturile in care este idealizata silueta supla. Crizele bulimice pot surveni in mod obisnuit sau pot fi declansate de anxietate, furie sau depresie. Dupa acestea, se instaleaza sentimentul de vinovatie sau de disforie.

Factori de risc :
- sexul feminin – bulimia nervoasa afecteaza de 10 - 20 ori mai multe fete decat baieti
- varsta - majoritatea pacientilor sunt la varsta adolescentei
- regimurile de slabire – bulimia apare in majoritatea cazurilor in timpul sau dupa o incercare de a slabi
- apartenenta la o cultura ce idealizeaza silueta supla
- antecedentele familiale de tulburari depresive, alcoolism sau obezitate
- factorii ereditari – tulburarile de alimentatie se gasesc deseori la mai multi indivizi din aceeasi familie.

Exista cinci criterii de baza in diagnosticarea bulimiei:

1. Aparitia repetata a episoadelor de mancat foarte mult. Acestea sunt caracterizate prin mancarea intr-o perioada de doua ore a unei cantitati de mancare care este in mod evident mai mare decat multi oameni ar manca in timpul unei perioade similare de timp si in circumstante identice.

2. Un sentiment de lipsa de control asupra mancatului in timpul unui asemenea episod sau sentimentul ca nu se poate opri din mancat.

3. In plus fata de mancatul in cantitate mare, se manifesta o comportare de compensare inadecvata pentru prevenirea luarii in greutate. Aceste comportari pot include provocarea varsaturii, folosirea laxativelor, diureticelor, clismelor sau a altor medicamente, infometarea sau excesul de exercitiu fizic.

4. Atat impulsul de a manca cat si comportarea compensatoare trebuie sa apara de cel putin doua ori pe saptamana timp de trei luni si nu trebuie sa apara in timpul episoadelor de anorexie.

5. Comportarea de mai sus este clar influentata de imaginea asupra propriului corp.

Complicatii:

Persoanele cu bulimie au o durere de stomac permanenta. De fapt bulimia poate deteriora stomacul si rinichii unei persoane ca rezultat al vomitarii permanente. Bulimia poate de asemenea deteriora dintii unei persoane ca rezultat al acidului care vine in cavitatea bucala in timpul procesului de vomitare. Persoana poate sa dezvolte „obraji de hamster” care se apar cand gladele salivare se maresc datorita vomatului foarte des.

Problemele emotionale ale tulburarilor de alimentatie au si ele pretul ei. Cand o persoana devine obsedata de greutate, este dificil sa se concentreze pe altceva. De cele mai multe ori persoanele cu tulburari de alimentatie devin retrase si mai putin sociabile.

Indivizii cu bulimie deseori irosesc cea mai mare parte a energiei mentale pe planificare urmatorului impuls de a manca, cheltuiesc o multime de bani pe mancare si se ascund in baie pentru multa vreme dupa mese. Cel mai periculos lucru dintre toate este pierderea potasiului mineral prin eliminarea constanta, care poate conduce la probleme de inima si chiar moarte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.