Bugetul si sistemul bugetar

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

a) Din punct de vedere juridic, bugetul este document financiar cu putere de lege care include anumite norme si normative destinate organizarii unei gestiuni financiare clare si explicite; el reclama studierea diverselor reguli (norme) referitoare la continutul sau, la prezentarea sa, la adoptarea sa de catre Parlament, la executia si la controlul executiei sale; aceste norme sunt destinate organi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bugetul si sistemul bugetar

a) Din punct de vedere juridic, bugetul este document financiar cu putere de lege care include anumite norme si normative destinate organizarii unei gestiuni financiare clare si explicite; el reclama studierea diverselor reguli (norme) referitoare la continutul sau, la prezentarea sa, la adoptarea sa de catre Parlament, la executia si la controlul executiei sale; aceste norme sunt destinate organizarii unei gestiuni transparente a finantelor de stat si precizarii autoritatii Guvernului si Parlamentului in domeniul bugetar.

b) Din punct de vedere contabil bugetul reprezinta totalitatea conturilor prin care se gestioneaza resursele financiare ale statului. Aici din punct de vedere tehnic, ne intereseaza indeosebi procesele de elaborare si executare a bugetului, precum si metodele de previziune si evaluare a diverselor categorii de venituri si cheltuieli cuprinse in buget.
c) Din punct de vedere economic, se poate remarca faptul ca fondurile care trec prin contul bugetar reprezinta o pondere semnificativa din PIB si ca prin impozitele prelevate si cheltuielile efectuate statul dispune de instrumente privilegiate de interventie in viata economica si sociala.

d) Din punct de vedere politic, bugetul este considerat ca expresie a optiunilor Guvernului in ansamblul domeniilor care releva competentele sale (politica economica, sociala, educativa, culturala, militara etc.); aceste optiuni sunt relevate prin evolutia si repartitia veniturilor si cheltuielilor si sunt determinate de multipli factori, legati de doctrinele partidelor politice, de atitudinea opozitiei, de forta revendicativa a diverselor grupuri de presiune, de ponderea constrangerilor economice si politice internationale, de influenta trecutului, de fenomenele inertiale etc.

Indiferent de modul de elaborare si adoptare, de structura si detalierea sa, bugetul trebuie sa indeplineasca trei functii:
1. Controlul cheltuielilor, prin care este supravegheata executia bugetului de catre autoritatile publice care au conceput limitele si conditiile (adesea, Guvernul si Parlamentul) si chiar, intr-un mod indirect, de catre cetateni, care sunt atat finantatorii, cat si beneficiarii bugetului.
2. Gestiunea eficace al activitatii publice, prin care executantii se asigura de utilizarea eficace a resurselor financiare si a personalului pus la dispozitie pentru a conduce si realiza activitatile prevazute si autorizate prin buget.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.