Bugetul de stat

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.46

nivel: Facultate

Pp includerea in bug a veniturilor si chelt in totalitate in sume brute, iar venitul bug nu poate fi afectate in mod direct unei chelt bugetare anume cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor. Altfel spus, veniturile treb sa figureze in bug in totalitatea lor fara omisiuni, compensare sau disimulare.

Acest principiu are drept scop facilitarea controlului financiar asupra serv pub[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bugetul de stat

Pp includerea in bug a veniturilor si chelt in totalitate in sume brute, iar venitul bug nu poate fi afectate in mod direct unei chelt bugetare anume cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor. Altfel spus, veniturile treb sa figureze in bug in totalitatea lor fara omisiuni, compensare sau disimulare.

Acest principiu are drept scop facilitarea controlului financiar asupra serv publice ale statului, principiu care nu se poate aplica in mod corespunzator la nivelul bugetelor anexe si aproape deloc in cazul bug finantate prin mijloace extrabugetare. Acest principiu nu treb confundat cu principiul neafectarii veniturilor bug chiar daca cele 2 principii pot avea consecinte similare.
2. Principiul publicitatii

Este un principiu esential al activitatii bugetare care consta in informarea op publice asupra res bug si destinatia banului public. Pt respectarea acestui principiu sist bug treb sa fie deschis si transparent fapt ce se realizeaza prin:dezbaterea publica a proiectelor de bug de catre parlement cu prilejul aprobarii aestora;

-publicarea actelor normative care au stat la baza aprobarii bugetului -mijloacele de difuzare in masa prin intermediul carora se difuzeaza toate informatile cu privire la continutul bug de stat.In conditiile participarii tarilor la circuitul ec international este necesar sa se respecte cerintele acestui principiu nu numai pe plan intern cat si extern.

3. Principiul unitatii:Acest principiu consta in inscrierea venituriloe si chelt intr-un singur doc fiind posibila astfel utilizarea eficienta si monitorizarea bunurilor publice. Un bug unitar inlesneste cuantificarea raportului dintre veniturile si chelt bugetare, stab. echilibrului excedentului sau deficitului bugetar, oferind astfel parlamentului posibilitatea sa examineze veniturile bug, stuctura si destinatia chelt,

sa aprobe sau sa respinga unele chelt, sa stab prioritatile financiare la nivelul econom si sa exercite controlul riguros asupra executiei veniturilor si chelt publice. Contrar acestui principiu se intalneste fenom de debugetizare care implica scoaterea fondurilor publice de sub regulile si principiile care s-au impus de-a lungul timpului in gestionarea banului public.
4. Principiul anualitatii

Pp ca marimea veniturilor si chelt sa fie aprobata pe o durata de 1an. Aceasta per corespunde si ex bugetar care conform regulii adoptate in Rom ex bugetar coincide cu anul calendaristic. Acest principiu a fost adoptat in majoritatea tarilor din necesitatea exercitarii controlului parlamentar asupra activitatii bug public. Per de timp in care se executa bug poata sa coincida sau nu cu per pt care acesta a fost aprobat.

Astfel problema veniturilor neincasate si a chelt neefectuate la sf anului bug pt care au fost prevazute se solutioneaza diferit de la o tara la alta. In fct de acesta se disting 2 modalitati de executie a bug public: -sist de gestiune bugatara- prin utiliz acestuia, bug se inchide automat la sf anului; sist de ex bugetar- pp existanta unei per din mom expirarii anului bug si pana la incheierea contului de exercitiu bug timp in care se pot folosi creditele bugetare.

In Rom, anul bugetar coincide cu anul calendaristic si astfel executia bugetara se inchide la 31dec orice venit neincasat si orice chelt neefectuata pana la data de 31dec se va incasa sau se va plati in contul bug anului urmator.5.Principiul specializarii bugetare

Pp ca veniturile sa se inscrie si sa se aprobe in buget pe surse de provenienta, iar chelt sa se prevada pe categ grupate dupa nat lor economica si destinatia acestora conform clasificatiei bugetare. Astfel spus acest principiu se realizeaza cu ajutorul clasificatiei bugetare. Specializarea bugetara impune ca veniturile publice sa fie ordonate in fct de provenienta astfel:venituri curente care cuprind:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.