Bugetele institutiilor publice

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Unele institutii publice incaseaza taxe pentru serviciile prestate. Aceste taxe le ajung sa se sustina singure, fara a apela la alocatii de la buget. In consecinta, ele se autofinanteaza din veniturile proprii obtinute. Diferenta dintre aceste institutii publice si cele autonome consta in faptul ca institutiile publice finantate integral din venituri proprii se afla in subordinea altor institutii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bugetele institutiilor publice

Unele institutii publice incaseaza taxe pentru serviciile prestate. Aceste taxe le ajung sa se sustina singure, fara a apela la alocatii de la buget. In consecinta, ele se autofinanteaza din veniturile proprii obtinute. Diferenta dintre aceste institutii publice si cele autonome consta in faptul ca institutiile publice finantate integral din venituri proprii se afla in subordinea altor institutii publice (ordonatori principali sau secundari de credite).

Faptul ca o institutie publica se afla in subordinea altei institutii publice nu inseamna ca cea din urma trebuie sa asigure finantare sub o forma sau alta. Ordonatorul superior de credite trebuie sa vegheze asupra bunului mers al activitatii institutiei subordonate si trebuie sa fie la curent in permanenta cu toate aspectele activitatii acesteia. In consecinta, bugetul oricarei institutii publice finantate integral din venituri proprii trebuie avizata de ordonatorul superior de credite.

Cel mai frecvent, astfel de institutii se intalnesc in sfera invatamantului superior si spitalelor. Acest lucru nu inseamna ca nu exista si alte categorii de institutii finantate integral din venituri proprii. Din contra, tendinta este de crestere a domeniilor in care serviciile publice vor fi asigurate prin intermediul unor astfel de institutii. Mecanismul de finantare al institutiilor finantate integral din venituri proprii este similar cu cel al institutiilor publice autonome.

Si aceste institutii au conturi de disponibil la Trezoreria Statului si isi pastreaza surplusul inregistrat la sfarsitul anului reportand acest surplus pentru anul bugetar ulterior. Prin exceptie, surplusul inregistrat de institutiile publice de subordonare locala finantate integral din venituri proprii poate fi preluat la bugetul local (decizia se ia la nivel de consiliu local sau judetean, dupa caz).

Legea finantelor publice permite organizarea unor activitati finantate integral din venituri proprii. Aceste activitati se organizeaza pe langa institutiile publice (de regula pe langa cele finantate integral de la buget) si sunt tratate similar institutiilor finantate din venituri proprii deoarece se intocmeste un buget distinct pentru ele, se deschide cont de disponibil la Trezorerie unde se deruleaza doar veniturile si cheltuielile aferente activitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.