Buddha si contemporanii sai

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Majoritatea cercetatorilor sunt de acord in a admite ca viitorul Buddha s-a nascut probabil in aprilie-mai 558 i.Hr. (sau, dupa o alta traditie, in ~567), la Kapilavastu. Fiu al unui mic rege, Suddhodana, si al primei sotii a acestuia, Maya, el s-a casatorit la varsta de saisprezece ani, a parasit palatul la 29 de ani, a avut "trezirea desavarsita si suprema" in aprilie-mai ~523 (sau ~532) si dupa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Buddha si contemporanii sai

Majoritatea cercetatorilor sunt de acord in a admite ca viitorul Buddha s-a nascut probabil in aprilie-mai 558 i.Hr. (sau, dupa o alta traditie, in ~567), la Kapilavastu. Fiu al unui mic rege, Suddhodana, si al primei sotii a acestuia, Maya, el s-a casatorit la varsta de saisprezece ani, a parasit palatul la 29 de ani, a avut "trezirea desavarsita si suprema" in aprilie-mai ~523 (sau ~532) si dupa ce a propovaduit tot restul vietii s-a stins in noiembrie ~478 (sau ~487), la varsta de 80 de ani.

Dar aceste cateva date si alte evenimente, pe care le vom relata mai departe, nu epuizeaza biografia lui Buddha, asa cum o intelegeau credinciosii. Caci, o data proclamata public identitatea sa adevarata -- aceea de Trezit -- si acceptata de discipolii sai, viata sa a fost transfigurata si a primit dimensiunile mitologice specifice Marilor Mantuitori. Acest proces de "mitologizare" s-a amplificat cu timpul, desi incepuse inca din viata Maestrului. Or, e important sa tinem seama de aceasta biografie fabuloasa, caci ea a fost creatoare, atat in teologia si mitologia buddhista, cat si in literatura devotionala si in artele plastice.

Astfel, se zice ca viitorul Buddha, Bodhisattva ("Fiinta menita Trezirii"), isi alesese singur parintii in timp ce era un zeu in cerul zeilor Tusita. Conceperea a fost imaculata, Bodhisattva patrunzand in soldul drept al mamei sale sub forma unui elefant sau a unui copil de sase luni. (Versiunile vechi vorbesc numai despre visul mamei: un elefant ar fi intrat in corpul ei.) Sarcina ar fi fost si ea imaculata, caci Bodhisattva sta intr-o racla de piatra si nu in matrice. Nasterea sa are loc intr-o gradina; mama se prinde de creanga unui copac si copilul iese din coapsa dreapta.

Abia nascut, Bodhisattva face sapte pasi spre nord si scoate un "raget" de leu, exclamand: "Sunt cel mai inalt din lume, sunt cel mai bun din lume, sunt cel mai batran din lume; aceasta este ultima mea nastere; nu voi mai avea o alta existenta"1. Mitul nasterii proclama, deci, ca de la nasterea sa, viitorul Buddha transcende Cosmosul (el atinge "crestetul lumii") si aboleste spatiul si timpul (el este, intr-adevar, "primul", "cel mai vechi din lume"). Numeroase miracole anunta evenimentul. Cand copilul a fost introdus intr-un templu brahmanic, chipurile zeilor
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.