Bucuria de a transforma libertatea in cultura

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.76

nivel: Facultate

A.P. Conte Au crezut de la inceput in ceca ce era doar o himera. Multi dintre contemporanii mei simteam aceasta nevoie a unui loc si aunui timp si a unui destin in care sa se poata comunica liber. E nebunia mea ca dintre toti, chiar si dintre cei care erau langa mine cand am inceput, eu am fost acela care am fud proiectul la o forma publica recunoscuta,. Eu nu spun ca era cea mai buna forma publi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bucuria de a transforma libertatea in cultura

A.P. Conte Au crezut de la inceput in ceca ce era doar o himera. Multi dintre contemporanii mei simteam aceasta nevoie a unui loc si aunui timp si a unui destin in care sa se poata comunica liber. E nebunia mea ca dintre toti, chiar si dintre cei care erau langa mine cand am inceput, eu am fost acela care am fud proiectul la o forma publica recunoscuta,. Eu nu spun ca era cea mai buna forma publica, poate s-ar fi putut gasi ceva mai mult decat atat, ceva mai rafinat, poate ca ar fi trebuit sa ramanem la formele de comunicaremai intime, la muzica de camera, dar in mine probabil se auzea rasculandu-se si omul public, omul politic,.

Pentru ca ambitia mea nu a fost sa rastor regimul, n-a fost sa cladesc regimul, ambitia mea a fiost sa sa schimb mentalitatile. Sa gasesc, prin cenaclu, forma de a lucra direct asupra constiintei tinere. {i sa iii invat pe contemporanii mei ceva ce eu insumi aflasem de foarte multa vreme, ceva care ma obseda ca o rana din-trun razboi nevazut, si anume dragostea de libertate si bucuria de a transforma libertatea in cultura. Cand am pornit cenaclul erau foarte putini oameni in sala, dar ca intr-un banc din Uniunea Sovietica despre Raionul Tula spunea' Stimati tovarasi scriitori, in raionul Tula era in trecut un singur scriitor, astazi in raionul Tula sunt 80 de scriitori. E adevarat ca pe cel din trecut il chema Lev Tolstoi. Asa si eu cu Cenaclul.

La inceput erau 60-7-80 de oameni. Dar ei erau personalitati de exceptionala rezonanta a vietii culturale romanesti. in primele forme ale Cenaclului participa {erban Cioculescu. si asa mai departe. Sabin Balasa, care a expus, mari poeti: Nina Cassian;, Nichita Stanescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, geo Dumitrescu, Ion beniuc, oameni care nu mai iesisera in aceasta forma in piblic, de la inceputul erei noastre. Nu stiu cand a fost acest inceput al erei noastre. Ei bine, ceea ce faceam noi acolo era si o rascumparare a numelui de Cenaclul. Pentru ca salvatoare pentru mine in toate bataliile politice grele pe care le-am dus pentru a pastra arma aceasta a cenaclului si anume fara cenzura, fara cenzura prealalbila, repet, important pentru mine a fost chiar idea pe care, ma rog, Dumnezeu mi-a dat-o, de a-l numi Cenaclu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.