Bucuresti

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.47

nivel: Gimnaziu

     Introducere      Bucuresti este capitala si cel mai mare oras din România, localizat în sud-estul tarii. Orasul este situat la aproximativ 65 de kilometrii de fluviul Dunarea pe malurile Dâmbovitei, un afluent al Dunarii. El este situat într-o zona de câmpie si incluzând zonele suburbane acopera o suprafata de 300 kilometrii patr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bucuresti

     Introducere      Bucuresti este capitala si cel mai mare oras din România, localizat în sud-estul tarii. Orasul este situat la aproximativ 65 de kilometrii de fluviul Dunarea pe malurile Dâmbovitei, un afluent al Dunarii. El este situat într-o zona de câmpie si incluzând zonele suburbane acopera o suprafata de 300 kilometrii patrati.     POPULATIA

      În 1930 populatia Bucurestiului atingea cifra de 631288 de locuitori. În anii 1950, ca urmare a industrializarii si a politicii de urbanizare numarul populatiei s-a dublat, si a continuat sa creasca constant. În 1997 populatia trecuse de pragul de 2 milioane mai exact atinsese cifra de 2037000.

      Cresterea populatiei a dus la scaderea locuintelor, aceasta problema persistând pâna în ziua de astazi. Lipsa surselor financiare a României a împiedicat constructia de noi apartamente, multe cladiri începute înainte de anul 1990 sunt înca neterminate.

     Economia

      Bucuresti este un important centru industrial si principalul centru financiar si comercial al României. Productia industriala a orasului reprezinta 20 % din productia nationala. Industria orasului include constructia de masini grele, aviatie, mecanisme fine, unelte agricole, produse electronice, chimice, textile, produse din piele, cabluri, cosmetice si produse alimentare.

      Principalele mijloace de transport în capitala sunt autobuzul, troleibuzul, tramvaiul precum si metroul sau liniile expres de suprafata. Calatoriile cu metroul si cele pe liniile expres se fac pe baza de cartela magnetica.

     Aspectul urban      Orasul este împartit în doua de Râul Dâmbovita si este strabatut de doua mari bulevarde. Bucurestiul este împartit de sase districte administrative numite sectoare; zona rurala adiacenta formeaza al VII-lea sector numit Sectorul Agricol Ilfov care a fost transformat în judet. Multe zone industriale se gasesc la suburbie, în timp ce în interiorul orasului gasim zonele rezidentiale. Bucurestiul era cunoscut la începutul secolului XX ca fiind "Parisul Balcanilor", el fiind o metropola pâna în anul 1944 când arhitectura si cultura aveau multe influente franceze. Dupa un guvern comunist care a venit la putere la sfârsitul Celui de al doilea Razboi Mondial, influentele franceze asupra culturii au încetat, dar arhitectura a ramas. În timpul anilor 1980 când conducerea statului s-a aflat dictatorul Nicolae Ceausescu, o suprafata întinsa aflata pe malurile Dâmbovitei a fost demolata, pe aceasta suprafata aflându-se biserici, monumente istorice si case. Cladiri cu influente din arhitectura nord-coreeana au fost începute dar în ziua de astazi multe sunt înca neterminate.     Atractii turistice      Printre cele mai importante cladiri care au rezistat secolelor se afla Palatul Justitiei (1864), Palatul Stirbei (1835), Banca Nationala (1885), Platul prezidential (Palatul Cotroceni), si cladirea Bibliotecii Centrale a Universitatii (1893). Alte cladiri importante care merita vizitate dar construite în secolul XX sunt: Palatul Cantacuzino (1900), Palatul postei (1900), Cladirea Casei de Economii si Consemnatiuni (1900), Palatul Regal (1935), Casa Armatei (1913) si Arcul de Triumf (1920). Printre cladirile religioase ale Bucurestiului se remarca Manastirea Antim (1715), si Biserica Patriarhiei (1665). Printre parcurile din Bucuresti care sunt numeroase reamintim Herastraul, Cismigiul si IOR.

     Institutii culturale si educationale

      Institutiile educationale din Bucuresti cuprind si Universitatea din Bucuresti (fondata în 1694 si reformata în 1864) si Universitatea Politehnica (1819). În oras se gasesc de asemenea sediile facultatilor economice, agricole, de arhitectura, medicina si muzica.

      Orasul are multe biblioteci, incluzând Biblioteca Nationala (1955) si Biblioteca Academiei Române (1867). Printre alte institutii culturale mai gasim si Muzeul National de Arta (1950), Muzeul National de Istorie al României (1968) si sala de concert a filarmonicii române, Ateneul Român (1888).

     Istoria orasului

      Istoria Bucurestiului începe din secolul al XV-lea. Ca urmare a revoltei principilor din Tara Româneasca si Moldova, contra otomanilor, acestia au incendiat orasul în anul 1595. În 1698 sultanul otoman Mustafa al II-lea face Bucurestiul capitala a Tarii Românesti. Razboiul a început între cele trei puteri Imperiul Otoman, Rusia si Austria, el continuând între anii 1711 si 1829, iar Bucurestiul fiind geografic în mijlocul conflictului, a fost periodic distrus si ocupat.

      În 1859 Bucurestiul a devenit centrul administrativ al Principatelor Unite ale Tarii Românesti si Moldovei, sub suveranitatea Imperiului Otoman. Dupa deciziile Congresului de la Berlin, venite dupa terminarea razboiului Ruso Turc din anii 1877 si 1878, România a fost recunoscuta ca tara independenta cu capitala la Bucuresti. Trupele Germane au ocupat Bucurestiul între anii 1916 si 1918 în timpul celui de al doilea razboi mondial. În timpul celui de al doilea razboi mondial Ion Antonescu a permis intrarea trupelor germane în România în Octombrie 1940, si germanii au ocupat Bucurestiul pâna în 1944.

      Orasul a fost ocupat de sovietici dupa retragerea germana pâna în anul 1958. Pe lânga pagubele cauzate de razboaie Bucurestiul a îndurat si epidemii, incendii si cutremure. În 1977 un cutremur a cauzat moartea a mai mult de 1500 de persoane si mari pagube materiale.

     Muzeul Satului     - O suprafata ocupata de case caracteristice zonei rurale, în mijlocul celui mai mare centru urban-

      Muzeul Satului este cea mai mare atractie turistica a orasului. Muzeul este o creatie a folcloristului si sociologului Dimitrie Gusti, el a fost inaugurat în 1936. Este un muzeu în aer liber înconjurat de verdeata si lacuri, ofera pe o suprafata de 30 de hectare 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, precum si o moara de apa, una de vânt, o presa de ulei, etc., adunate din toate provinciile tarii.

      Viata în mediul rural si obiceiurile rurale au o însemnatate majora în istoria României. În primele secole ale acestei ere, colonizarea romana a trebuit sa aiba un caracter rural, iar înainte de prima jumatate a secolului trecut, XX, mare parte din populatia României traia la sat.

      Comunitatile rurale erau organizate în asa fel încât sa satisfaca toate nevoile zilnice. Hainele erau facute manual. Pentru a construi Muzeul Satului pe care Dimitrie Gusti obisnuia sa îl numeasca "sunetul trist al clopotelor istoriei României", casele au fost dezasamblate, bucata cu bucata, transportate cu trenul, caruta sau cu barca pâna la Bucuresti unde au fost asamblate la loc pe suprafata muzeului de astazi aflata pe malul lacului Herastrau. Cea mai veche casa este construita în secolul al XVII-lea, iar cea mai recenta apartine secolului al XIX-lea. Casele din regiunile de deal si din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundatia înalta, cele de la ses fiind majoritatea cu fundatii joase, cele provenite din zonele unde invadau dusmanii des fiind jumatate îngropate în pamânt.

      Prispa este un element specific arhitecturii românesti, ea fiind o terasa sustinuta de stâlpi; se poate sa o gasim pe toate laturile casei. În timpurile moderne casei taranesti i-a fost adaugata o camera de oaspeti unde taranul îsi tinea toate lucrurile de pret: carpetele, covoarele, vasele din lut, icoanele (pictate pe lemn în Tara Româneasca si Moldova si pe sticla în Transilvania), cuferele de zestre, etc. Chiar daca arhitectura atrage cel mai mult la Muzeul Satului nu trebuie uitat mobilierul caselor, uneltele, obiectele din lut, icoanele, carpetele si costumele folclorice, toate ilustrând dragostea de frumos a taranului român dorinta lui de a oferi tuturor obiectelor casnice si nu numai o expresivitate artistica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.