Bucovina

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

1.1. Asezarea geografica
Privit din punct de vedere geografic si geologic, ainutul Bucovinei formeaza un ansamblu inchegat si definit, deosebit de atragator prin ineditul sau.Situat in partea de nord-est a aarii, in buna masura cuprinzand catena orientala a Carpaailor Rasariteni, acest teritoriu este marginit la nord de paralela de 48 si graniaa cu Ucraina; spre rasarit, limita de demarcaai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bucovina

1.1. Asezarea geografica
Privit din punct de vedere geografic si geologic, ainutul Bucovinei formeaza un ansamblu inchegat si definit, deosebit de atragator prin ineditul sau.Situat in partea de nord-est a aarii, in buna masura cuprinzand catena orientala a Carpaailor Rasariteni, acest teritoriu este marginit la nord de paralela de 48 si graniaa cu Ucraina; spre rasarit, limita de demarcaaie se frange urmand cursul raului Siret pana la Valea Moldovei; limita sudica este data de o linie convenaionala ce urmeaza in mare masura crestele munailor Stanisoarei, masivul Ceahlau, munaii Giurgeului si Calimanii, iar coloana vertebrala a Carpaailor Orientali parca ar pune stavili intre ainutul Aarii de Sus si judeaele Bistriaa - Nasaud si Maramures, dezvaluind adevarate privelisti pentru ochii privitorului.

Obcinele Bucovinei pot fi comparate cu Munaii Jura de la graniaa cu Elveaia, in special datorita culmilor paralele. Ambele grupuri de munai sunt impadurite pana pe creste in mai multe locuri avand poieni si un grad inalt de umanizare.

1.2. Caracterizarea geografica
1.2.1. Relieful
Trasatura esenaiala a reliefului Obcinelor Bucovinei o constituie paralelismul culmilor si vailor pe direcaia NV - SE. A doua trasatura esenaiala o constituie inalaimea redusa a obcinelor, care desi scad ca altitudine spre Podisul Sucevei contactul cu acesta se face brusc. Altitudinea medie a reliefului Obcinelor Bucovinei este de aproximativ 1000 m.

Cea mai mare altitudine o deaine Obcina Mestecanisului (1150 m), urmata de Obcina Feredeului (1100 m) si Obcina Mare (870 m). Maximul de altitudine il intalnim in Varful Lucina (1190 m) din nordul Obcinei Mestecanisului iar cea mai coborata altitudine la iesirea raului din munte - la Paltinoasa (460 m).Din punct de vedere geomorfologic Obcinele Bucovinei se incadreaza in "Provincia muntoasa alpino-carpatica" , "Ainutul Carpaailor Orientali ".

In lungul vailor se etaleaza terasele cuaternare tot mai bine pastrate cu cat sunt mai joase si deci mai recente. Cea mai tipica desfasurare a lor, o intalnim in culoarele depresionare ale Moldovei si Valea Moldoviaei, intens folosita pentru asezari omenesti, cai de comunicaaii, culturi si faneae, in timp ce in sectoarele de ingustare a vailor ele se reduc pana la dispariaie.Versanaii care ocupa peste 70 % din spaaiul Obcinelor Bucovinei se gasesc in cea mai mare parte intr-un echilibru relativ stabil.

Obcina Mestecanisului se suprapune paraii nord-estice a zonei cristalino-mezozoice din Carpaaii Orientali, are o masivitate pronunaata, predominand formele mature, larg ondulate, separate de vai adanci cu versanai accentuat inclinaai .Se intinde intre Valea Bistriaei Aurii la vest si Valea Moldovei la est si apare ca o culme prelunga a carei altitudine scade treptat de la nord la sud.

Desi trunchiul principal al culmei este format din sisturi cristaline, varfurile cele mai inalte cum sunt: Lucina (1590m), Tatarca (1547m) si altele sunt alcatuite din calcare si dolomite dure. Capatul sudic al acestei culmi se sprijina pe Pasul Mestecanis (1100m). Prezenaa culmilor inguste, absenaa sau slaba pastare a teraselor de versant, ne indica o dinamica mai accentuata a reliefului.

Obcina Flisului ocupa peste 3/4 din suprafaaa obcinelor de pe teritoriul aarii noastre .Obcina Feredeului, in partea centrala este formata din sisturi negre, iar in partea estica se gasesc gresii de Prisaca.Obcina Mare, corespunde paraii estice, incheie seria subunitaailor de relief muntos, aici culmile sunt mai distanaate si mai independente. Culoarul depresionar Moldova - Sadova cu o laaime de 3 km si o continuitate direcaionala de 50 km separa Obcina Mestecanisului de Obcina Feredeului.Depresiunea Moldoviaei este larg dezvoltata intre Obcina Feredeului la vest si Obcina Mare la est.Vaile trasversale cele mai importante sunt : Valea Sucevei de la izvoare pana la Straja si Valea Modovei intre Prisaca Dornei si Paltinoasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.