Bucolicele

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

De dimensiuni relativ reduse, insumand in total 864 de hexametri dactilici, cele zece poeme, cunoscute sub denumirea de "Bucolice" reprezinta poeme pastorale, influentate de tematica idilica a poetului siracuzan Teocrit. Dupa continutul lor, Bucolicele au fost impartite de exegeti in doua categorii: astfel, primul compartiment ar cuprinde poemele pastorale, prin excelenta (Bucolicele a II-a, a VII[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bucolicele

De dimensiuni relativ reduse, insumand in total 864 de hexametri dactilici, cele zece poeme, cunoscute sub denumirea de "Bucolice" reprezinta poeme pastorale, influentate de tematica idilica a poetului siracuzan Teocrit. Dupa continutul lor, Bucolicele au fost impartite de exegeti in doua categorii: astfel, primul compartiment ar cuprinde poemele pastorale, prin excelenta (Bucolicele a II-a, a VIII-a si a X-a), si cel de-al doilea in care s-ar inscrie aluziile la starile de fapt, la evenimente, la oameni etc..

(Bucolicele a III-a, a V-a si a VII-a). Dupa cum se observa din clasificarea prezentata mai sus, exista patru bucolice care nu au putut fi inserate in nici un compartiment tematic; este vorba despre Bucolicele I, IV, VI si IX. Prima si a IX-a bucolica constituie un excurs literar pe tema exproprierii, drama fundamentata pe doua personaje pastorale: Tityrus si Meliboeus, in timp ce Bucolicele a IV-a, respectiv, a VI-a implica, prin demersul liric, deplasari temporale, pentru a circumscrie prezentul Arcadiei (Bucolica a IV-a in viitor, iar Bucolica a VI-a in trecut).

Unul dintre cele mai interesante poeme din cele zece care alcatuiesc "Bucolicele" este Bucolica I, in aceasta reflectandu-se poate evenimente din viata poetului Vergilius, care, dupa cum stim, a fost desproprietarit in favoarea veteranilor lui Octavianus.
Bucolica I ni-l prezinta pe pastorul Meliboeus, alungat de acasa ca urmare a exproprierilor facute in favoarea veteranilor de razboi, care isi mana turmele in cautarea unui alt loc de asezare. Asa il intalneste pe Tityrus, un alt pastor, care sta linistit la umbra unui fag si canta din fluier. Vergilius, servindu-se de prilejul discutiei dintre cei doi pastori, schiteaza in a doua parte a pasajului un elogiu al Romei.

Cu toate ca Bucolicele se incadreaza in sfera tipica a genului liric, Vergilius se vadeste a fi un adept al imbinarii de specii, el favorizand adeseori baleierea reusita intre liric si dramatic sau intre liric si epic. Versurile acestei Bucolice confirma in buna masura o asemenea tendinta vergiliana de a concentra intr-un singur poem o veritabila ingemanare a genurilor literare. Astfel, abilitatea descriptiva, evidenta in acest text, alterneaza cu vitalitatea si dinamismul specific dramei, prin insasi prezenta dialogului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.