Buckingham si Carol I

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

"A murit repetand afirmatiile pe care le facuse toata viata". A fost o nenorocire pentru el ca inceputurile domniei sale s au asociat in mintea poporului cu persoana lui Buckingham, a carui vanitate si frivolitate iritau pe cei mai buni englezi, fiind comparate cu acele ceturi nesanatoase care, ridicandu se deasupra pamantului, ascund soarele si cand rasare si cand apune.

Cu toata [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Buckingham si Carol I

"A murit repetand afirmatiile pe care le facuse toata viata". A fost o nenorocire pentru el ca inceputurile domniei sale s au asociat in mintea poporului cu persoana lui Buckingham, a carui vanitate si frivolitate iritau pe cei mai buni englezi, fiind comparate cu acele ceturi nesanatoase care, ridicandu se deasupra pamantului, ascund soarele si cand rasare si cand apune.

Cu toata deosebirea de fire dintre ei si poate chiar din cauza aceasta, Carol il iubea cu naivitate pe acest "Steenie"207: cu el isi petrecuse tineretea si acesta aduAZcea in viata lui o animatie si o fantezie de care n ar fi fost capabil el insusi.

II. Buckingham fu acela care, dupa proiectul casaAZtoriei spaniole, sugera si negocie pentru regele sau o casatorie franceza cu Henrieta Maria, fiica cea mai tanara a lui Henric al IV lea. Mare eroare de a aduce intr o tara care nu se linistise inca dupa "complotul prafului de pusca" o regina catolica, urmata de o suita straina. "S a observat ca o regina franceza n a adus niciodata o mare fericire Angliei", scriau protestantii.

Carol a avut, desigur, grija sa declare ca viitoarea regina nu va avea libertate religioasa decat pentru ea si slujitorii ei si ca nimic nu se va schimba in situatia "recuzantilor" englezi, dar, printr un paragraf secret din conventia de casatorie, regele se angajase sa i protejeze pe catolici, inceputurile acestei vieti conjugale fura nenorocite.

Mica regina de cincisprezece ani lua parte suitei sale impotriva englezilor. Se ducea sa se roage la picioarele spanzuratorilor din Tyburn pentru martirii catolici. Carol scria lui Buckingham ca trebuia sa fie inlaturati de urgenta "les monsieurs" pentru a sustrage pe sotia sa de sub influente periculoase; curand el ordona sa fie retrimisi in tara lor, prin buna invoiala, daca era posibil, cu forta, daca era necesar.

Dupa aceasta criza menajul regal era destinat sa devina unul dintre cele mai tandre si mai unite din istorie, dar inceputurile sale nenorocite indepartasera una de alta cele doua curti, a Angliei si a Frantei, indepartare primejdioasa pentru BuAZckingham, care voise sa se asigure de alianta cu Franta impotriva Spaniei.

III. Politica externa a lui Buckingham, care nu era nici diplomat, nici general, fu pe cat de incoeAZrenta pe atat de imprudenta. In momentul invrajAZbirii cu Spania se complacuse catva timp in rolul de campion al natiunilor protestante, ceea ce i atrase din partea Londrei vii aclamatii. Dar, pentru a juca realmente rolul acesta in Europa, era nevoie de o armata puternica. Or, Anglia era o tara mica si nu voia sa fie o natiune militara. Expeditiile pe care le a incercat Buckingham in Olanda si la Cadix s au terminat toate, din lipsa de organizare, in mod dezastruos.

O politica de alianta cu Franta catolica n ar fi fost de neconceput, pentru ca ura fata de casa de Austria putea sa-l determine pe Richelieu sa si caute aliati pana si in tabara reformatilor. Dar sa i se promita lui Richelieu, cum a avut indrazAZneala s o faca Buckingham, sprijinul marinarilor protestanti englezi impotriva rebelilor hughenoti de la La Rochelle era o nebunie.

Cand a inteles in sfarsit ca nu va reusi sa innoade o alianta stransa intre Carol I si Ludovic al XIII lea, Buckingham se razbuna impotriva acestuia din urma, desi cu totul nevinovat de dorintele englezilor, facand in mod public curte sotiei sale, Anna de Austria. Apoi, asigurandu si ostilitatea ambelor mari puteri occidentale, Spania si Franta, si fiind lipsit de bani pentru a sustine o astfel de lupta, s a vazut constrans sa se adreseze parlamentului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.