Bucegii - Valea Malaiesti

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Asezarile umane din aceasta vale sunt Refugiu Salvamont Malaiesti, Cabana Malaiesti si stana. . O activitate de traditie, favorizata in primul rand de drumurile de transhumanta limitrofe, ce trece prin Valea Malaiesti, este cea pastorala.Turismul este un aspect economic important pentru aceasta zona. De la cabana Malaiesti un traseu se indreapta spre Omul, strabatand caldarile glaciare ale vaii, u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bucegii - Valea Malaiesti

Asezarile umane din aceasta vale sunt Refugiu Salvamont Malaiesti, Cabana Malaiesti si stana. . O activitate de traditie, favorizata in primul rand de drumurile de transhumanta limitrofe, ce trece prin Valea Malaiesti, este cea pastorala.Turismul este un aspect economic important pentru aceasta zona. De la cabana Malaiesti un traseu se indreapta spre Omul, strabatand caldarile glaciare ale vaii, urmand hatasul care este de nerecunoscut de la un an la altul prin Hornul Mare al Malaiestilor pana in Saua Hornurilor. Din acest punct o poteca ne duce in dreapta catre Omul, iar alta spre stanga ajunge in varful Scara.

Tot de la cabana Malaiesti un traseu se indreapta spre Padina Crucii pe care o traverseaza pentru a ajunge in caldarea superioara a vaii Tiganesti, de unde poteca urca muntele Tiganesti spre varful Scara. Valea Malaiesti si creasta muntelui Bucsoiu sunt legate de traseul numit Brana Caprelor. Iarna, pentru circulatia turistilor sunt deschise doua trasee care ajung la cabana Malaiesti (dar langa care se afla un refugiu Salvamont), si anume traseul care de la cabana Diham coboara in valea Glajeriei si urmeaza poteca de pe valea Malaiesti si traseul care vine de la Rasnov pe valea Ghimbavului, pentru a urca pe aceeasi vale Malaiesti.

Este de dorit ca turismul sa fie practicat astfel incat sa nu afecteze peisajul natural prin poluare. Efectele fluxului turistic crescut a dus la perturbari asupra mediului, manifestate prin modificari comportamentale ale animalelor. Turismul s-a rasfrant in mare masura asupra faunei prin perturbarea si iritarea faunei datorita poluarii sonore. Deseurile au dus la degradarea peisajului si la aparitia unor riscuri privind sanatatea faunei. Tot turismul este respnsabil de vandalismele manifestate prin distrugerea amenajarilor existente pentru hrana animalelor.

Culegerea unor flori care sunt monumente ale naturii (Floarea de Colt) ca amintiri, sau mai grav : comertul cu aceste specii, reprezinta de fapt distrugerea unor curiozitati naturale extrem de valorose.
Exista o rezervatie ce se extinde in perimetrul bazinului Glajerie intre 1000-1100 si 2500m altitudine, si urmareste protejarea in aceasta zona a mai multor elemente ale cadrului natural. Alopia livada si Alopia cyclostoma - gasteropode endemice in Bucegi; Orenaia alpeotralis - lepidopter relict glaciar in Bucegi; raritati cum sunt Rupicapra rupicapra, Gyps fulvus, Corvus corax.

Flora si vegetatia constituie cele mai importante elemente din punct de vedere stiintific pentru acest areal. Importanta acestei zone este determinata de prezenta unui numar relativ ridicat de endemisme locale carpatice si raritati floristice cum sunt clopotelul (Campanula Alpina varianta bucegiense), ciocul berzei (Gerranium coerulatum varianta Caroli Principis), Bromus Barcensis varianta bucegiensis - endemism Bucegi, paiusul (Festuca porcii), Thesium kernerianum - endemism Bucegi si Piatra Craiului, Graba haynaldi, Saxifraga demissa, Bupleurum ranunculoides varianta Burserianum si Cobresia caricina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.