Brutalismul englez

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.97

nivel: Facultate

Spre deosebire de alte curente, care au un inceput difuz si o inchegare treptata, brutalismul se naste intr-un mod clar atestat istoric. Prima cladire numita "brutalista" de catre autorii ei, Alison (1928-1993) si Peter (1923) Smithson, este AScoala secundara din Hunstanton (in Norfolk/Anglia), terminata in 1954. The Architectural Review a citat-o atunci ca fiind cea mai moderna cladire din Marea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Brutalismul englez

Spre deosebire de alte curente, care au un inceput difuz si o inchegare treptata, brutalismul se naste intr-un mod clar atestat istoric. Prima cladire numita "brutalista" de catre autorii ei, Alison (1928-1993) si Peter (1923) Smithson, este AScoala secundara din Hunstanton (in Norfolk/Anglia), terminata in 1954. The Architectural Review a citat-o atunci ca fiind cea mai moderna cladire din Marea Britanie. In numarul din septembrie 1954, Philip Johnson o considera strans legata de spiritul lui Mies van der Rohe (mentorul lui Ph. Johnson, dar pe care sotii Smithson nu l-au cunoscut direct).

Structura de otel aparent si peretii de caramida aduceau cu Illinois Institute of Technology al lui Mies de la Chicago - cu fatadele sale austere de caramida si cu structura metalica afirmata.
Sotii Smithson mergeau insa si mai departe: absolut toate materialele de constructie, inclusiv tuburile electrice si tevile de instalatii, erau expuse vizibil, necamuflate, fara tencuiala si pe alocuri chiar fara vopsea. Adevarul e ca acea cladire a fost aproape nefolosibila datorita pierderilor de caldura, proastei izolari acustice si dificultatii intretinerii.

Nu functionalismul si eficienta vor fi cheile intelegerii acestei noi tendinte.Peter si Alison Smithson au botezat tendinta "noul brutalism" si au lansat-o printr-un "manifest", in spiritul primelor avangarde moderne: "Manifestul Noului Brutalism", publicat in 1955. Termenul desemna in primul rand constiinta unei noi "generatii", mai degraba decat o scoala sau un stil. In orice caz, cuvantul nu avea o semnificatie prea precisa.Lui Peter Smithson i se spunea "Brutus" iar AScoala din Hunstanton folosea materiale in forme brute - era destul pentru a motiva si personaliza noul concept. Cel care-l va fonda cu adevarat va fi insa Reyner Banham.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.