Britania si cucerirea anglo-saxona

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Primele lovituri date stapanirii romane vin din partea autohtonilor nesupusi, in cazul Britaniei: pictii si scotii, care deja in anul 367 strapung impresionantul val al lui Hadrian, fiind doar cu mare greutate respinsi de armata aflata inca in provincie. In anul 401, Stilicho retrage o mare parte a trupelor pentru a le folosi in apararea Italiei, iar cativa ani mai tarziu, comandantul armatei stat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Britania si cucerirea anglo-saxona

Primele lovituri date stapanirii romane vin din partea autohtonilor nesupusi, in cazul Britaniei: pictii si scotii, care deja in anul 367 strapung impresionantul val al lui Hadrian, fiind doar cu mare greutate respinsi de armata aflata inca in provincie. In anul 401, Stilicho retrage o mare parte a trupelor pentru a le folosi in apararea Italiei, iar cativa ani mai tarziu, comandantul armatei stationate inca in Britania este proclamat de aceste legiuni imparat, sub numele de Constantin al III-lea si in fruntea acestor trupe porneste spre Italia pentru a-si impune pretentia la tron, lasand Britania complet lipsita de aparare.

La scurt timp dupa aceste evenimente, imparatul Honorius va trimite supusilor sai din aceasta provincie o scrisoare prin care le face cunoscut ca trebuie sa se apere singuri, imperiul nemaiputandu-le asigura nici cea mai mica protectie. De fapt in acel moment Britania nici nu avea nevoie de protectie, deoarece actiunile de cucerire ale triburilor anglilor, iutilor si saxonilor vor incepe abia cateva decenii mai tarziu, dupa mijlocul secolului al V-lea.

Izvoare scrise ce relateaza despre aceste actiuni sunt destul de putine si nu pot fi completate in mod substantial, nici de izvoare arheologice, desi cercetarea in acest domeniu special al arheologiei medievale este foarte avansata in Marea Britanie. Relatarile scrise nu sunt chiar contemporane evenimentelor, calugarul Gildas redactand lucrarea sa "De excidio et conquestu Britaniae" cu 100 de ani dupa petrecerea evenimentelor, iar cronicarul anglo-saxon Beda Venerabilis scrie la inceputul secolului al VIII-lea. Dupa relatarile acestor cronicari, populatia galo-romana s-ar fi adresat cu cereri repetate de ajutor generalului roman Aetius.

Acesta nu ii poate ajuta in mod direct, dar ii mijloceste unui principe britanic pe nume Vortigern, legatura cu unele grupuri de saxoni si iuti mercenari din armata sa, dispusi sa lupte in solda britanicilor. Mercenarii condusi de doi sefi militari pe nume Hengist si Horsa sunt adusi in Britania, unde se nasc, insa, repede neintelegeri intre acestia si reprezentantii populatiei galo-romane, ce degenereaza in conflicte armate. Practic, cei adusi pentru apararea Britaniei devin mai periculosi decat confratii lor, care ataca permanent de pe mare in grupuri mici, patrunzand pe rauri si fluvii tot mai adanc in interiorul insulei.

Populatia galo-romana reuseste inca in jurul anului 500 sa isi regrupeze fortele si sub conducerea lui Ambrosius Aurelianus sa obtina o victorie impotriva invadatorilor la Mons Badonicus. Aceasta victorie atribuita pe nedrept de traditie legendarului rege Arthur, personaj ce apare doar in scrierile din jurul anului 800 din "Historia Britanorum" a lui Nennius si in eposurile, baladele si romanele cavaleresti medievale, nu a reusit insa sa schimbe soarta razboiului, asezarea triburilor germanice ale saxonilor, anglilor si iutilor si constituirea unor regate barbare continuand in etape succesive.

Astfel intr-o prima etapa, pana in anul 519, se constituie regatele: saxonilor de sud (Sussex) sub conducerea lui Aella si Cissa, ale saxonilor de vest (Wessex) sub conducerea lui Cerdic, ale anglilor de est (East Anglie) precum si regatul Kent condus de Hengist. A doua etapa se incheie in jurul anului 600 prin formarea regatelor Mercia si Northumberland. Populatia nesupusa a fost in continuare impinsa spre zonele de margine, in regiunile Walles (Tara Galilor), Devon, Cornwall si Scotia, de unde au continuat sa lupte impotriva noilor stapani ai Britaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.