Brazilia - referat detaliat

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Denumire oficiala: Republica Federala a Braziliei
Capitala: Brasilia
Limba oficiala: portugheza
Suprafata: 8 512 000 Km˛
Locuitori: 164 milioane.

La 22 aprilie 1500, navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral descoperea un nou teritoriu care avea sa fie botezat cu numele de Adevarata Cruce. El dobandea, o data cu timpul, o noua denumire, Brasil, reproduc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Brazilia - referat detaliat

Denumire oficiala: Republica Federala a Braziliei
Capitala: Brasilia
Limba oficiala: portugheza
Suprafata: 8 512 000 Km˛
Locuitori: 164 milioane.

La 22 aprilie 1500, navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral descoperea un nou teritoriu care avea sa fie botezat cu numele de Adevarata Cruce. El dobandea, o data cu timpul, o noua denumire, Brasil, reproducand la nivelul cartografiei si geografiei impactul pe care un produs exotic il poate avea: Pau-Brasil, lemnul de culoarea jaratecului, urma sa boteze o tara, lasand in uitare primul ei nume crestin.

A 5-a mare putere a lumii ca intindere si a 8-a ca forta economica, Brazilia nu este o tara a viitorului, ci este o tara a prezentului, o mare fereastra de oportunitati deschisa celor care doresc sa colaboreze cu unul din protagonistii globalizarii, celor care au nu numai dragostea fata de cultura si civilizatia unui spatiu latin, ci si pentru cei cu simtul afacerilor. Cu cei 8.512.000 km˛ ai săi, Brazilia este cea mai mare tară din America Latină, acoperind 47,3% din suprafata acestui continent, si a cincea tară ca mărime din lume din punct de vedere al suprafetei, fiind depăsită doar de Federatia Rusă, Canada, China si SUA.

Dimensiunea maximă de la nord la sud este de 4395 km, iar de la est la vest de 4319 km. Coasta atlantică a Braziliei are o lungime de 7367 km. Tara este traversată de Ecuator în apropiere de Macapa si de Tropicul Capricornului în apropiere de Săo Paulo. Ecuador si Chile sunt singurele tări din America de Sud cu care Brazilia nu are granită comună, având 10 vecini: Guyana Franceză, Surinam, Guyana, Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru, Uruguay, Paraguay si Argentina.

Brazilia a ajuns la circa 164 milioane de locuitori la sfârsitul anului 1999, ocupând locul cinci în lume, după China, India, SUA si Indonezia. Densitatea populatiei este de 19,2 locuitori / km2 iar speranta de viată a crescut de la 41,5 ani în 1950 la 67,7 ani în 1999. Populatia urbană este de circa 79,63. Populatia rurală a fost depăsită de cea urbană încă din anii '60.
Din punct de vederea administrativ, Brazilia este un stat federal, compus din 26 de State si Districtul Federal, unde se află si capitala Brasilia.


CELE CINCI REGIUNI ALE BRAZILIEI

Imensul teritoriu al Braziliei este împărtit în 5 regiuni: nord, nord-est, sud-est, sud si centru-vest.

REGIUNEA DE NORD (Statele Amazonas, Pará, Acre, Rondônia, Roraima, Amapá si Tocantins) acoperă în principal Bazinul Amazonului. În regiunea de nord a Braziliei sunt concentrate 20% din rezervele mondiale de apă dulce. Principalele orase sunt Manaus (capitala Statului Amazonas) si Belém (capitala Statului Pará).

REGIUNEA DE NORD-EST (Statele Maranhăo, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Bahia, Alagoas si Sergipe), care însumează circa 30% din populatia Braziliei, are posibilităti certe în domeniul economic, mai ales în ce priveste terenurile petrolifere. Principalele orase sunt Recife si Salvador. Aceasta este regiunea în care au ajuns pentru prima oară portughezii în 1500 (în Statul Bahia).

REGIUNEA DE SUD-EST (Statele Rio de Janeiro, Săo Paulo, Minas Gerais si Espírito Santo) reprezintă zona cea mai intens industrializată a Braziliei. Ea detine majoritatea populatiei tării (43,8%). Zona este bogată în resurse naturale si reprezintă, totodată, centrul agricol al tării si cea mai importantă regiune a industriilor producătoare de alimente.

REGIUNEA DE SUD (Statele Parana, Santa Catarina si Rio Grande do Sul) este a doua ca nivel de dezvoltare în Brazilia, având o balantă echilibrată între sectorul agricol si cel manufacturier. În vestul regiunii, la granita cu Argentina, se găsesc Cascadele Iguaçu, unul din cele mai frumoase colturi de natură ale lumii. La mai putin de 20 km distantă de acestea, pe fluviul Paraná, care separă Brazilia de Paraguay, este construită cea mai mare hidrocentrală a lumii, Itaipú. Cel mai mare oras al regiunii este Porto Alegre, capitala Statului Rio Grande do Sul, cel mai sudic stat brazilian.

REGIUNEA CENTRU-VEST (Statele Mato Grosso, Mato Grosso do Sul si Goiás plus Districtul Federal), acoperită de întinse savane si ierburi tropicale, este încă destul de slab populată. Cândva una din cele mai izolate regiuni ale tării, această zonă a cunoscut o expansiune rapidă a agriculturii si si-a creat noi industrii. Capitala tării, Brasilia, fondată în 1960, se află în această regiune. De asemenea, aici se află si cele mai extinse rezervatii de triburi indiene din Brazilia, precum si paradisul vietii sălbatice braziliene, Pantanal Mato-grossense.

Resurse naturale

Brazilia este una dintre tarile cu economia cea mai dezvoltata din America Latina; cu mari decalaje sociale si contraste regionale; nord-estul sarac si orasele de sud-est foarte dinamice (1960-1970- are loc o industrializare rapida, dublata de datorii enorme, ce au condus la acel "miracol brazilian").
Brazilia dispune de mari resurse naturale si umane, fiind printre primii producatori mondiali la cateva produse: lemn, trestie de zahar, cafea, produse miniere (fier, bauxita, mangan, nichel, staniu, diamante, petrol, aur, fosfati naturali, zirconium, beriliu, titaniu, magnezita, argint, sare).

Industria prelucratoare s-a dezvoltat prin constructii de masini (automobile, masini agricole, masini unelte); industria siderurgica, chimica, textile, de confectii, alimentara. Zona industriala este formata din triunghiul Rio de Janeiro, Belo Horizonte si Sao Paulo.
Brazilia beneficiaza de un urias potential hidroenergetic; hidrocentrala Itaipu pe Parana (coparticipant Praguay) are cea mai mare putere instalata dinlume (12600 MW).

Agricultura este diversificata: trestie de zahar si cafea, ocupand primele 2 locuri din lume; cacao, porumb, orez, manioc, soia, fasole, bumbac, vita-de-vie, arahide, ricin, ananas, banana, tung (planta oleaginoasa), tutun. Cresterea animalelor este si ea foarte diversificata: bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline, asini.
Exporta: cafea, zahar, bumbac, minereuri de fier, cacao, lemn, mangan, tutun, cauciuc, carne, piele, si multe altele. Importta: vehicule, petrol.

Brazilia are zacaminte de minereu foarte bogate. Brazilia are rezerve de minereu de fier estimate la 48 miliarde tone (ocupa locul 6 in lume), din care 18 rniliarde sunt localizate in muntii Carajas, situati in partea estica a Amazoniei, in Statul Para. Minele din Carajas au inceput exploatarile in 1985. Zacamintele identificate sunt suficiente pentru urmatorii 100 ani, estimare facuta in baza cererilor actuale. In afara de minereu de fier, Brazilia are rezerve de 208 milioane tone de mangan, 2 miliarde de tone de bauxita si 52 milioane tone de nichel, la care, conform ultimelor estimari, se mai pot adauga alte 400 milioane tone.

S-a calculat că rezervele braziliene de fier ar putea aproviziona întreaga lume pentru următorii 20 de ani.

In Statele Minas Gerais si Goias exista uraniu. Brazilia este unul dintre cei mai mari producatori de etre pretioase-semipretioase din lume.
Brazilia detine, de asemenea, a sasea rezervă mondială de minereu de mangan (53,8 miliarde tone), a treia rezervă mondială de bauxită (3,9 miliarde tone), precum si 8,9 milioane tone de nichel (5,2% din rezervele mondiale). Recent s-a descoperit un zăcământ important de minereu de uraniu foarte bogat în substantă utilă (1,3%). Brazilia detine, de asemenea, rezerve importante de potasiu, fosfati, tungsten, cositor, plumb, grafit, crom, aur, zirconiu, thoriu (un metal radioactiv), precum si 90% din productia mondială de geme (diamante, topaze, safire, ametiste, smaralde etc).

Economia

Istoria economică a Braziliei a fost marcată de câteva cicluri succesive de dezvoltare, bazate pe diferite produse. În timpul Primului Război Mondial este încurajată industrializarea. După marea criză din 1929 Brazilia începe să-si croiască drumul spre o economie modernă, si sub influenta gândirii economice a unui român, economistul Mihail Manoilescu.

Între 1945 si 1974 economia braziliană a crescut, în medie, cu 7,4% pe an, iar între 1970 si 1980, în ciuda crizelor petroliere, această crestere avea să fie si mai mare, de 8% pe an, PIB pe locuitor crescând de 4 ori si ajungând la 2200 USD în 1980. Actualmente, PIB pe locuitor este de circa 5.000 USD.
În anii '90 politica economică a Braziliei s-a bazat pe stabilizarea economică si deschiderea economiei spre comertul si investitiile internationale. Au fost reduse tarifele vamale si au fost eliminate restrictiile cantitative la import, iar în 1995 Brazilia devenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Iunie 1994 marca un punct de cotitură în cadrul procesului de stabilizare economică a Braziliei - lansarea Planului Real. Acesta avea trei obiective principale: (1) controlarea inflatiei; (2) reducerea dezechilibrelor sociale; (3) obtinerea unei cresteri sustinute, pe termen lung, a PIB, a investitiilor, a nivelului de angajare si a productivitătii.
În 1998 inflatia ajungea la numai 1,71%, de la peste 2000% în 1993, înainte de lansarea Planului Real. Produsul Intern Brut a crescut, între 1995 si 1997, cu 17%, iar venitul pe cap de locuitor a crescut în aceeasi perioadă, în medie, cu 2,6% pe an. De la implementarea Planului Real investitiile străine au crescut de circa 15 ori, de la 2,2 miliarde USD în 1994 la 29 miliarde USD în 1999.

Cu un PIB de 805 miliarde USD în 1997 si o valoarea asemănătoare în anii următori, economia braziliană, a opta economie a lumii, este dinamică si diversificată. În 1998 industria era responsabilă pentru 34% din PIB, agricultura pentru 8,4% si serviciile pentru 57,6%.
Exporturile au crescut de la 35,8 miliarde USD în 1992 la 48,1 miliarde USD în 1999, peste 70% din produsele exportate fiind manufacturate. Principalii parteneri comerciali sun Uniunea Europeană (29% din comertul total), SUA (23%), Mercosul (Piata Comună a Sudului) (14%), Asia (12%), America Latină fără Mercosul (8%) etc.

La 26 martie 1991 Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay semnau acordul de creare a Pietei Comune a Sudului (Mercosul). Acordul de la Asuncion intra în vigoare la 1 ianuarie 1995. Mercosul va deveni o uniune vamală perfectă (taxe vamale zero între membri si tarif vamal comun cu tertii) în 2004. De la crearea Mercosul comertul Braziliei cu tările membre a crescut de aproape 4 ori, de la 3,6 miliarde USD în 1990 la 13,5 miliarde USD în 1999.

CÂTEVA SECTOARE IMPORTANTE

Economia Braziliei este extrem de diversificată, practic neexistând domenii care să nu fie acoperite.

Industria automobilelor. Saltul spectaculos al economiei braziliene de după introducerea Planului Real în 1994, s-a reflectat si în domeniul productiei de automobile. În ultimii ani s-au produs peste 2 milioane de autovehicule anual, veniturile din exporturile realizate în acest domeniu depăsind constant valoarea de 5 miliarde de dolari. În anul 2000 Brazilia se număra printre primii cinci producători mondiali de automobile. Practic nu există multinatională din domeniu care să nu fie prezentă în Brazilia.

Industria aeronautică. Desi Brazilia a fost unul din pionierii aviatiei mondiale, adevărata dezvoltare a acestei ramuri a început cu 30 de ani în urmă. Astăzi Brazilia produce avioane integral proiectate si fabricate aici si le exportă pe toate continentele. Peste 500 de avioane de productie braziliană sunt în momentul de fată în exploatare numai în SUA, si un număr asemănător în Europa.

Industria aerospatială. Si această industrie a înregistra o crestere spectaculoasă. Prin intermediul Agentiei Spatiale Braziliene si a Institutului National pentru Cercetări Spatiale, a fost lansat Programul Spatial Brazilian, care prevede construirea si lansarea de sateliti si vehicule spatiale. Brazilia participă, de asemenea, la construirea Statiei Spatiale Internationale. Diferiti sateliti brazilieni evoluează deja pe orbită în jurul Pământului.

Proiectele de infrastructură. Planul Multianual (PPA), numit si Avança Brasil (Înainte, Brazilia), este un program de dezvoltare de prevede cheltuieli de 1,1 trilioane reali (R$) până în 2003, incluzând cheltuielile de personal pentru realizarea a 358 de programe care vor revitaliza si amplifica reteaua de servicii de infrastructură ale tării, mai ales în domeniile transporturilor, telecomunicatiilor si energiei electrice.

Cu aceste investitii si cu previziunea unei cresteri a PIB de 4% în 2000 si de până la 5% în 2002 si 2003, Guvernul speră să creeze 8,5 milioane locuri de muncă în următorii patru ani. Conform estimărilor IPEA (Institutul de Cercetări Economice Aplicate), în 2000 rata somajului va scădea la 5,66%.

În privinta lucrărilor de infrastructură, PPA prevede investitii de 212,02 mld. R$ în următorii patru ani, astfel: sectorul energetic - 165,32 mld. R$; transporturi - 38,85 mld. R$; telecomunicatii 6,31 mld. R$; infrastructura hidrografică 3,53 mld. R$. Pentru următorii 8 ani sunt prevăzute investitii publice si private în valoare de 317 mld. R$, mai ales în domeniile telecomunicatiilor, transporturilor si energiei electrice. Trebuie amintit că Brazilia are un sistem de drumuri de 1,6 milioane km, peste 30.000 km de cale ferată, 46 porturi bine organizate (din care 24 oceanice) si 62 aeroporturi civile (din care 22 internationale). Actualmente, se află în desfăsurare o multitudine de proiecte în domeniul transportului multimodal.

Principalele ramuri economice:


AGRICULTURA

Tendintele agriculturii braziliene au oscilat in timp, in functie de culturile sezoniere, de bumbac, cacao, cauciuc si cafea care au avut o contributie importanta la dezvoltarea sectorului, alaturi de trestia de zahar, care a reprezentat sursa permanenta de venituri in agricultura.
In decada anilor '70, procesul de modernizare a agriculturii a condus la cresterea productivitatii si a numarului de produse exportate. Productia de soia a depasit productiile traditionale braziliene, cum ar fi cele de cafea, cacao si zahar. Urmare a stimulentelor acordate de catre guvern pentru produsele procesate, au crescut substantial volumul, valoarea si varietatea produselor agricole semiprocesate si industrializate.

In cursul anilor '80, agricultura a continuat sa aiba acelasi rol important in economia tarii. Acordand scutiri de taxe si facilitati la obtinerea creditelor, guvernul federal a promovat o mai mare eficienta in sectorul agricol. In ultimii 20 de ani, productia cerealiera s-a dublat, datorita cresterii productivitatii. Ritmul mediu anual de crestere inregistrat in sectorul agricol, agriculturii, conform Institutului Brazilian de Geografie si Statistica - IBGE, a fost de 3,4%, fata de numai 1,7% in sectorul industrial. In 1996, rata de crestere a sectorului agricol a fost de 4,1%, iar in 1997 de 1,9%.

Diversele programe guvernamentale aplicate in ultimele doua decenii, in vederea diversificarii recoltelor, au adus rezultate surprinzatoare. Productia de cereale a crescut in mod semnificativ, recoltele de grau, orez si porumb ajungand la 77,6 milioane tone in 1997. Cauciucul, care se constituie ca un element vital pentru exporturile agricole braziliene, ca si alunele de para, caju, diverse sortimente de ceara si fibre, au inceput sa fie cultivate in cadrul plantatiilor. Datele din 1996 (FIPE) indica Brazilia ca cel mai mare producator mondial de cafea, al doilea de fasole, ai treilea de trestie de zahar si de porumb si al patrulea de cacao.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.