Brahmanism

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Brahman este un concept religios sanscrit foarte complex, desemnand "Lumina Luminilor", divinitate impersonal-cosmica intruchipand absolutul; fiinta in sine; samsara (reincarnarea); karma(cauzalitatea energetica a intregului lumii) si dharma (datoria).Scripturile hinduse au fost culese de-a lungul a sute de ani, incepand cu scrierea traditiilor orale existente in ultima jumatate de mileniu inainte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Brahmanism

Brahman este un concept religios sanscrit foarte complex, desemnand "Lumina Luminilor", divinitate impersonal-cosmica intruchipand absolutul; fiinta in sine; samsara (reincarnarea); karma(cauzalitatea energetica a intregului lumii) si dharma (datoria).Scripturile hinduse au fost culese de-a lungul a sute de ani, incepand cu scrierea traditiilor orale existente in ultima jumatate de mileniu inainte de Hristos. Aceste scripturi sunt cunoscute sub numele de Veda (intelepciune,cunoastere).

Finalul scrierilor Veda este denumit Upanishads, care reprezinta o sinteza a dogmelor vedantice. Principalele invataturi ale scrierilor Upanishads includ crezul in panteism, in ispasirea karmica si in reincarnare. Cea mai cunoscuta parte a lor este legenda hindusa a lui Bhagavad-Gita, care este povestea unui print razboinic, numit Arjuna si a conducatorului sau de car, Krishna, o incarnare deghizata a zeului hindus Vishnu. O ilustratie a pluralismului si a naturii hinduismului se gaseste in compararea zeului din legenda lui Bhagavad-Gita cu zeul literaturii vedice timpurii.

Zeul descris de catre Bhagavad-Gita este personal si nu parte a creatiei sale. Totusi, atunci cand cineva citeste scriptura vedica timpurie, va descoperi ca zeul este prezentat ca o fire plurivoce, care instituie creatia.Exista trei clasificari de baza ale sectelor hinduse:
Monistii abstracti, care subliniaza unitatea filozofica a universului, in locul ideii religioase. Adeptii lui Vishnu, care sunt devotati zeului Vishnu (manifestat in forme diferite) si considerat forma suprema de divinitate.

Adeptii Shivei, care se supun zeului Shiva, manifestarea superioara a divinitatii. In hinduism exista anumite concepte revelatoare a unor stari spirituale progresive: Brahman sau zeul trinitar manifestat ca Brahma (Creator), Vishnu (Pastrator) si Shiva (Nimicitor).
Sistemul Castelor, determinat de legile lui Manu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.