Bourul

1x punct

categorie: Geografie

nota: 7.19

nivel: Gimnaziu

Referat despre Bourul
Desi altadata se gasea in turme numeroase, din Polonia si pana in Vestul Europei, stramosul vacii domestice, bourul, a fost vanat intens pe teritoriul tarii noastre, in special in padurile Moldovei, astfel ca in sec. XV au fost vanate ultimele exemplare. Bourii au fost desenați în multe picturi rupestre, ca cele de la Lascaux și Livernon din Franța, indicând răspândire[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bourul

Referat despre Bourul
Desi altadata se gasea in turme numeroase, din Polonia si pana in Vestul Europei, stramosul vacii domestice, bourul, a fost vanat intens pe teritoriul tarii noastre, in special in padurile Moldovei, astfel ca in sec. XV au fost vanate ultimele exemplare. Bourii au fost desenați în multe picturi rupestre, ca cele de la Lascaux și Livernon din Franța, indicând răspândirea acestui animal, a cărui forță vitală îi era atribuită calități magice.

Bourul a supraviețuit Epocii Fierului în Anatolia și Orientul Apropiat, fiind considerat animal sacru, Taurul Lunar fiind asociat cu Marea Zeiță și apoi cu Mithra.Bourul (Bos primigenius) a fost un mamifer ierbivor raspandit in Africa, Europa si Asia in timpul Cuaternarului (Pleistocen) ultimele 2 milioane de ani. Ultimul exemplar de bour din Europa a fost ucis in anul 1627, la o vanatoare desfasurata in Polonia.

Bourul fost domesticit acum cca. 6.000 ani - el este considerat stramosul bovinelor domestice actuale. Animal de talie mare (cca. 3 m lungime), bourul avea corpul acoperit cu par de culoare neagra, cu o dunga cenusie de-a lungul spinarii. Craniul cu fruntea alungita purta coarne mari, usor recurbate anterior (in forma de lira).

In tara noastra, resturi fosile ale bourului au fost descoperite in nisipurile si pietrisurile din Campia Romana si Podisul Moldovei. In urma cu cateva luni, colectia de paleontologie a Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” s-a imbogatit cu un fragment de craniu de bour (partea frontala a craniului, cu coarnele) descoperit de niste copii in albia raului Arges, pe raza comunei Gradinari, judetul Giurgiu, acum 3 ani. Aceasta piesa poate fi admirata in prezent la parterul Muzeului, urmand a fi studiata de un specialist paleontolog.

În anii 1920, doi îngrijitori germani de grădină zoologică -- frații Heinz și Lutz Heck -- au încercat să obțină bourii din descendenții (vacile domestice). Planul lor era bazat pe conceptul pre-Darwinian, de atavism în care trăsături primitive pot reapărea. Rezultatul s-a numit Vaca Heck sau "bourii recreați" sau "bourii Heck", care poartă o asemănare fizică incompletă cu ceea ce se știa despre bourii sălbatici.

Într-o săpătură arheologică din Peterborough, Anglia a fost descoperit un craniu de bour în care partea din față a fost scoasă, dar coarnele au rămas atașate. Se presupune că uciderea bourului a fost un act de sacrificiu cu însemnătate religioasă
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.