Botosani - Suceava - Siret - Suceava

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Asezata la intersectia unor drumuri de legatura intre Moldova si Transilvania, intre Baltica si porturile nord-pontice, Suceava devine un important centru comercial. Producatori din imprejurimi vin aici sa schimbe produsele lor, ceea ce va duce la stimularea ritmului cresterii numarului de negustori si mestesugari. Cresterea potentialului economic al orasului, la care se adauga pozitia lui geograf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Botosani - Suceava - Siret - Suceava

Asezata la intersectia unor drumuri de legatura intre Moldova si Transilvania, intre Baltica si porturile nord-pontice, Suceava devine un important centru comercial. Producatori din imprejurimi vin aici sa schimbe produsele lor, ceea ce va duce la stimularea ritmului cresterii numarului de negustori si mestesugari. Cresterea potentialului economic al orasului, la care se adauga pozitia lui geografica, ce il facea mai usor de aparat impotriva unor atacuri din exterior, a determinat, spre finele veacului al XIV-lea, alegerea Sucevei drept capitala a tarii.

Documentar, orasul este mentionat prima data in anul 1388, cind Petru I Musat (1375--1391), stabilindu-si resedinta domneasca la Suceava, anunta pe regele polon Vladislav Iagello ca il putea imprumuta cu 3 000 de zloti de argint. Cu un an mai tirziu, in 1389, se incheia la Suceava, prin mijlocirea aceluiasi domnitor, o alianta intre trimisii lui Mircea cel Batrin, domnul Tarii Romanesti, si solul regelui polon, menita sa zadarniceasca tendintele de expansiune ale regelui feudal maghiar.
Devenind capitala Moldovei, Suceava se va dezvolta mai mult. Este impulsionata dezvoltarea comertului si a mestesugurilor.

Domnitorul initiaza construirea casei voievodale si inaltarea a doua cetati de piatra: Cetatea de ia Scheia--de pe latura de nord-vest a orasului -- si Cetatea de scaun, care a jucat un rol important in Alexandru cel Bun (1400--1432) a adus unele completari cetatii zidite de unchiul sau. In vremea lui, Suceava ajunsese important centru comercial si punct de Vama: Documentele vremii mentioneaza ca printre cele mai renumite tirguri din Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XV-lea se numara si Suceava. Suceava a cunoscut cea mai mare inflorire in vremea domniei lui Stefan cel Mare (1457--1504), cind numele orasului s-a impus pina departe, peste granita. La Suceava, veneau negustori si mesteri din Transilvania.

Pe piata Sucevei se schimbau marfuri venite din apusul Europei cu produse orientale. Pe fondul prosperitatii economice apar acum remarcabile monumente de arhitectura si pictura moldoveneasca: biserica Sf. Ilie si cea din Patrauti, manastirile Putna, Voronet, Arbore, Humor, Moldovita si Sucevita. In timpul lui Stefan cel Mare cetatea orasului a fost amplificata si fortificata, devenind inexpugnabila. De voievodul Moldovei si de capitala ei stiau dogii Venetiei si papa de la Roma, tarul Ivan al III-lea al Moscovei, Matei Corvin si Cazimir al Poloniei, dar si hanii tatarilor ori sultanii turci care au jefuit si au ars orasul in 1476 si 1485, fara sa fi putut insa intra in cetate si supune Moldova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.