Borsec

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Oras situat in nord-estul Romaniei (Judetul Harghita), in depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali, inconjurata de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau, altitudine 900 m, la 27 km nord-est de gara Toplita, avand o populatie de 3.242 locuitori (l iulie 1991).Ca pozitie geografica statiunea se identifica pe latitudinea nordica de 4658' si longitu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Borsec

Oras situat in nord-estul Romaniei (Judetul Harghita), in depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali, inconjurata de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau, altitudine 900 m, la 27 km nord-est de gara Toplita, avand o populatie de 3.242 locuitori (l iulie 1991).Ca pozitie geografica statiunea se identifica pe latitudinea nordica de 4658' si longitudine estica de 2534'.A primit rang de oras in anul 1956 vizitatori orasului dandu-i denumirea de Regina Apelor Minerale, renumit pentru izvoarele de apa minerala si clima sa deosebita.

Borsecul ca unitate administrativa independenta dateaza din 1896. In cursul anilor 1867-1910 populatia a crescut de circa patru ori.In anul 1939 exista in Borsec si o fabrica de cherestea numita Xylon.In anul 1929 Borsec a tinut de judetul Neamt. In anii 1929-1933 luptele greviste, miscare in care salariatii au protestat pentru ridicarea salariilor si respectarea zilei de lucru de 8ore.

Clima subalpina rece ( temperatura medie l5C in luna iulie; temperatura medie - 7C in luna ianuarie). Vant slab. Temperatura medie anuala de 5C. Precipitatii moderate (700-750 mm anual). Lunile de vara sunt calde, dar nu toride, ploile de scurta durata. Climatul ceva mai bland se explica prin altitudinea mai mare la care se afla statiunea. Expertii sunt de acord ca Borsecul are o clima care exercita asupra organismului o actiune de stimulare a poftei de mancare si a castigului de vitamine, o actiune de normalizare a metabolismului, confera o resistenta sporita la boala si o refacere rapida a conditiei fizice si intelectuale.

Instalatii pentru bai fierbinti in cada sau bazine acoperite cu ape minerale carbonate, izvoare de ape minerale pentru cura interna, aparatura pentru electroterapie si hidroterapie, instalatii pentru bai cu ierburi, impachetari cu parafina, sali de gimnastica.

Statiunea Borsec este recomandata in tratamentul bolilor cardiovasculare ( insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica nespecifica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie, etc. Avand in vedere gustul sau placut acidulat, care-si pastreaza calitatile terapeutice, apa minerala Borsec este imbuteliata de APEMIN Borsec.

Relief
Depresiunea este de natura tectonica -eroziva fiind constituit din calcare dolomitice suprapuse peste un fundament de sisturi cristaline. Formatiunile cristaline apar in culmea Piciorului Arcozei la vest de paraul Hanckel ,in culmea Fagetului la nord si nord est,in culmea Sapte Ivoarela est ,iar la sud-est din Piciorul Barculuipana in dealul Scaunul Rotund(933m),ocupand versantul stang al paraului Usturoiul

Sub influenta apelor de inflirtatie ,calcarele prezinta in general un grad inaintat de alterare -fisurare ,fapt ce determina o circulatie intensa a apelor subterane si inmagazinerea lor in golurile carstice formate. Calcarele dolomitice ocupa cea mai importanta parte a zonei sedimentarului triasic,resturile varietatilor de calcare avand extinderi reduse.Formatiunile sedimentare pliocene apar in partea de est ,nord-est al statiunii Borsec si in zona vaii Vinului si Vinisorului
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.